Och, tie vône! Ako dosiahnuť, aby vydržali a neškodili zdraviu?

Zoznámte sa s typmi, formami a účinkami

Vyperiete bielizeň, no chýba jej neodolateľná vôňa, ktorá jednoducho trvá a trvá? Podobná skúsenosť väčšinu z nás občas sklame. Najmä preto, že naozaj chceme cítiť sviežosť a vôňu, ktorá nás nabije energiou po celý deň. Ako udržať sviežu vôňu bielizne po vypraní je dilemou nejednej ženy. Ponúkame vám preto pár tipov a trikov, ako dosiahnuť, aby bola bielizeň voňavá od prania cez sušenie až po skladovanie.

Nič neposkytuje celodenné pohodlie viac ako vôňa čerstvo vypranej bielizne. Na dosiahnutie dlhotrvajúceho efektu však samotná práčka nestačí. Jedným z kľúčových spôsobov je správna starostlivosť o práčku, dôkladné vysušenie bielizne a používanie správnych pracích prostriedkov a aviváže. Ak chcete dlhodobé výsledky, použite aviváž, vonné obrúsky, guľôčky (perličky), na osvieženie vyskúšajte aj esenciálne oleje, parfumy, vonné vrecúška a špeciálne drevené vešiaky pri skladovaní bielizne.

Rôzne druhy vôni, rôzne účinky

Tekuté aviváže sú najlepšie na odstraňovanie pachov a zmäkčovanie bielizne. Ich nevýhodou je však vyššia cena a skutočnosť, že chemikálie, z ktorých sa vyrábajú, môžu podráždiť pokožku. Vonné obrúsky sú lacnejšie, skladné a praktické. Môžete ich s bielizňou vložiť do práčky či sušičky a vziať si ich so sebou na cesty pre prípad potreby. Ich filmový povlak však na sušičke môže zanechať stopy, upchať filter a zapríčiniť, že hrčky („žmolky“) na bielizni budú viditeľnejšie.

Najekologickejšia je aviváž vo forme guľôčok, ktoré sú vyrobené z vlny alebo tepelne odolného plastu bez obsahu BPA (bisfenol A), teda s označením BPA free. Nevýhodou je, že bielizeň môžu poškrabať a zanechať ju tuhou – stráca sa tak jeden z hlavných benefitov používania aviváže, a tým je mäkkosť a hebkosť bielizne.

Vedeli ste, že?
Aviváž neprospieva napríklad chráničom matracov, ktoré sa vyrábajú z tkanín odvádzajúcich vlhkosť. Zmäkčovadlá môžu upchať póry týchto špeciálnych látok a narušiť ich nasiakavé schopnosti. Aviváž tiež znižuje účinnosť vodovzdorných materiálov a taktiež nasiakavosť uterákov, najmä tých z mikrovlákna alebo froté. Namiesto aviváže skúste použiť destilovaný biely ocot. Používanie aviváže by rozhodne mali zvážiť alergici a ľudia s citlivou pokožkou.

Perte a sušte ECO

Ekologickejším prístupom k praniu je vyžitie tzv. pracieho vajíčka, ktoré plne nahradí prací prípravok aj aviváž. Vajíčko predstavuje unikátny a inovatívny systém prania, ktorý bielizeň efektívne čistí pomocou dvoch druhov minerálnych peliet. Tie obsahujú prírodné vonné oleje, ktoré bielizni dodávajú jemnú a sviežu vôňu. Neobsahujú žiadne dráždivé chemikálie, nie sú testované na zvieratách a sú priateľské k životnému prostrediu. Voňavé pracie vajíčko môžete jednoducho opakovane dopĺňať peletami, aby ste ich mohli používať až po dobu 10 rokov.

Môžete tiež urobiť nasledovné:

  • Nastriekajte na bielizeň dezodoranty, osviežovače a odstraňovače pachov, predávajú sa vo forme sprejov.
  • Pridajte do prania 10 – 20 kvapiek esenciálneho oleja s obľúbenou vôňou.
  • Do šatníka si zaveste sušenú levanduľu alebo si vyrobte vonné vrecúška.
  • Do zásuviek vložte vatové tampóny alebo hodvábny papier nastriekaný vašou obľúbenou vôňou.
  • Použiť môžete aj vrecko s vonným guľôčkami.
  • Absorbujte všetky nepríjemné pachy umiestnením malej misky sódy na spodok šatníka.

Ako rozvoňať šatník

Používanie zosilňovačov vône ako doplnku k vašej bežnej výbave na pranie je skvelý spôsob, ako vašu bielizeň rozvoňať, aby bola ešte sviežejšia po celé týždne.

  • Levanduľová voda – môže účinne rozvoňať bielizeň a je ľahko dostupná na trhu. Ak používate práčku, pridajte 1 polievkovú lyžičku levanduľovej vody počas oplachovania. Bielizeň nechajte uschnúť. Aby vám vôňa vydržala ešte dlhšie, pridajte do levanduľovej vody lyžičku vanilkovej esencie alebo levanduľového esenciálneho oleja. Levanduľa má protiplesňové vlastnosti, ktoré zabránia zatuchnutému zápachu.
  • Vonné vrecúška do skrine – sú tradičným a veľmi ekologickým prostriedkom, ktorý môžete rozmiestniť aj v zásuvkách. Zvyčajne sú vyrobené zo sušených kvetov a nielen krásne voňajú, ale sú ideálne aj ako prírodný odpudzovač molí. Vonné vrecká zabezpečia, že bielizeň zostane svieža aj počas skladovania. Hravo si ich doma vyrobíte vlastnými rukami.

TIP
Vyrobte si vlastné vonné obrúsky do sušičky. Odstrihnite malý kúsok bavlny z trička alebo plachty. Navlhčite a pridajte 5 – 10 kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja. Vložte do sušičky s náplňou na posledných 10 minút sušenia. Pri výbere éterického oleja však buďte opatrní, niektoré totiž môžu zafarbiť biele alebo svetlé textílie.

Použite esenciálne oleje

Ak sa vám doma povaľuje nejaké oblečenie, ktoré nie je práve špinavé, len už dávno nenosené, a nemáte čas ho oprať a vysušiť, skúste použiť esenciálne oleje. Môžete si vyrobiť vlastnú zmes, ktorá vydrží niekoľko mesiacov.

  • Najprv sa uistite, že esenciálny olej podľa vášho výberu je bezpečný na použitie na pokožke, potom ho zmiešajte s vodou a vložte do rozprašovača.
  • Pomer oleja k vode je na vás – ak chcete výraznejšiu vôňu, môžete použiť viac esenciálneho oleja a naopak.
  • Touto zmesou nastriekajte svoj kúsok oblečenia a nechajte zaschnúť. Ak sa ponáhľate, môžete použiť fén.

Existuje mnoho spôsobov, ako rozvoňať vašu bielizeň a predísť nepríjemnému zápachu. V súčasnosti si už môžete vybrať z rôznych druhov prípravkov, ktoré existujú v nekonečnom množstve vôní. Nezabudnite si však pozrieť zložky posilňovačov vône a skúste si vybrať tie, ktoré obsahujú menej prísad a zbytočných chemikálií. Prirodzene vyrobené vône sú vždy lepšie, najmä ak ste náchylní na alergie.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.