Leto – čas na poriadnu revíziu domácnosti

Viete, kedy meniť periny a čo spraviť so starými?

Letné mesiace nie sú len časom dovoleniek. V mnohých segmentoch práve v tomto období nastáva tzv. uhorková sezóna, takže energiu ušetrenú z práce môžeme investovať do poriadnej revízie príbytku. Ako na upratovanie v domácnosti a zbavovanie sa nepotrebných vecí vám povedia napríklad knihy od Marie Kondo. Kedy vymeniť periny a čo s nimi, keď už nespĺňajú svoj účel, vám zas prezradíme my.

Preč s tým, čo vám už neslúži

Najznámejším upratovaním je asi to jarné. Neodmysliteľne k nemu patrí umývanie okien, utieranie prachu aj v tom najzastrčenejšom kúte alebo čistenie podlahy tak, aby sa leskla. V lete je však ideálny čas pozrieť sa na to, čo nám už neslúži. Takmer u každého z nás sa predsa nájde staré oblečenie, pokazená elektronika, nepotrebné papiere či suveníry, na ktoré len sadá prach. Navyše, keď sa do ich triedenia pustíte v lete, môžete sa odmeniť sviežim drinkom, lístkom na koncert či dokonca dovolenkou.

Začať môžete spálňou, kde sa okrem šatníka ponúka na „prevetranie“ aj samotná posteľ. Obliečky asi meníte pravidelne, no ruku na srdce, kedy ste naposledy robili niečo s perinou? Nevyzerá opotrebovane? Netreba ju vyčistiť či dokonca vymeniť za novú? Ak si nie ste istí, poradíme vám, ako stav periny zhodnotiť a čo s ňou môžete spraviť, ak už nespĺňa svoj účel.

Pozrite sa poriadne pod obliečku

Paplón používame každú noc. Viete si však spomenúť, kedy ste ho naposledy prali alebo vôbec kupovali? Pritom ide o dôležitú tému, ktorej by sme vzhľadom na naše zdravie a pohodlie mali venovať dostatočnú pozornosť. Zabudnime teda na minulosť a začnime od dneška. Vyzlečte perinu z obliečky a poriadne si ju prehliadnite.

Znakov, že s ňou treba niečo spraviť, je viac. Žlté fľaky a zápach sú jasnými indikátormi. V takomto prípade však ešte nemusíte uvažovať nad kúpou nového kúska. Niekedy stačí perinu oprať alebo zobrať do čistiarne, kde zhodnotia jej stav a vyčistia ju. V prípade páperových paplónov môžu odporučiť presypanie peria a páperia do novej látky. Ak ste šikovní, zvládnete to aj sami doma. Treba sa však pripraviť na to, že perie budete mať skutočne všade.

Vedeli ste, že?
Nový spôsob spracovania peria a páperia umožňuje pranie paplónov a vankúšov. Na pranie odporúčame používať väčšie bubnové práčky, prať pri teplote maximálne 60 °C a používať pracie prostriedky určené na paplóny a vankúše s prírodnou náplňou, ktoré neobsahujú enzýmy. Bežné pracie prostriedky s obsahom enzýmov totiž z peria odstraňujú prirodzenú vrstvu tuku a znehodnocujú tak prirodzené vlastnosti peria a páperia, čím náplň stráca svoje izolačné schopnosti. Vhodný môže byť aj prací prostriedok na vlnu. Pri sušení v bubnovej sušičke do nej môžete pridať 2 – 3 tenisové loptičky alebo iné, na to určené výrobky (napr. guľôčky do sušičky), ktoré budú brániť zlepeniu lôžkovín a zároveň ich našuchoria.

To, že perina už má čo-to za sebou, sa odrazí aj na samotnej výplni. Ak sú na vrchnom materiáli diery a výplň vypadáva alebo je nerovnomerne rozložená aj po natrasení, vedzte, že perina nestráca len svoj tvar, ale aj termoregulačné vlastnosti. Stlačená výplň už nedokáže zachytiť vzduch ani odvádzať vlhkosť a stráca schopnosť udržiavať telesnú teplotu. Ak vám v noci býva príliš teplo alebo, naopak, chladno, môže to byť spôsobené aj opotrebovaním periny.

Vedeli ste, že?
Častejšie by mali periny prať aj vymieňať za nové alergici, astmatici, ľudia, ktorí sa nadmerne potia, ale aj tí, ktorí do postele púšťajú svojich domácich miláčikov. Časté kýchanie, upchatie dutín či svrbenie môže (nielen) u alergikov spôsobovať aj nedostatočná čistota, prepotené posteľoviny sú zas rajom pre roztoče.

Pelech pre domáceho miláčika či filmové plátno?

Čo však s perinou, ak už nepomôže ani jej vyčistenie? Po akom čase k tejto situácii príde, sa presne určiť nedá. Závisí to od materiálu a kvality periny, no najmä od frekvencie jej používania. Podľa odborníkov by sme v ideálnom prípade mali perinu vymeniť po približne 5 – 7 rokoch. Jej životnosť však môžete predĺžiť poctivou údržbou.

Každé ráno ju natraste a v spálni otvorte okno. S ustlaním pár minút počkajte, kým sa periny vyvetrajú a zničí sa tak ideálne prostredie pre roztoče. Vždy spite pod oblečeným paplónom, pričom obliečky perte aspoň raz za dva týždne a paplón raz za rok. Keď sa dostanete do bodu, že ho musíte jednoznačne vymeniť, starý nevyhadzujte. Väčšina sa zrecyklovať nedá a v zmiešanom odpade môže kontaminovať iné, recyklovateľné smeti, ktoré kvôli tomu skončia na skládke. Radšej sa inšpirujte našimi tipmi na upcykláciu.

Už sme načrtli, že keď páperovú perinu zanesiete do čistiarne, perie vyperú a presypú do novej látky. Takto si z nej môžete dať ušiť nový ľahší paplón či vankúše. Bez ohľadu na výplň však môžete z periny vytvoriť aj piknikovú podložku, pelech pre domáceho miláčika, spací vak, tašku, chladiaci box či dokonca plátno, na ktorom v lete v záhrade premietnete film. Ak sa vám nič zo spomínaného predsa len nepozdáva, stále môžete staré periny darovať útulkom a organizáciám, ktoré sa venujú záchrane opustených či zranených zvierat.

TIP
Ak sa vám pokazí chladnička a vy potrebujete na chvíľu zaimprovizovať, pomôže stará perina. Okrem nej budete potrebovať kartónovú škatuľu, lepiacu pásku a igelitové vrecúška. Tie rovnomerne naplňte páperím do hrúbky asi 3 cm a zalepte ich páskou. Vrecká následne prilepte na boky škatule a vložte jedlo či nápoje. Funguje? 🙂

Máte svoj vlastný spôsob využitia starej periny, ktorý sme nespomenuli? Dajte nám o ňom vedieť a inšpirujte k upcyklácii aj iných.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.