Vytvorte si štýlovú chalupu s pohodlnou a peknou spálňou

Druhý domov vďaka doplnkom

Prázdninové domy sú dokonalým útočiskom pred každodenným zhonom. Stávajú sa naším druhým domovom ukrytým zväčša na vidieku, v blízkosti prírody, pri vode, no stále „na skok“ od bydliska, maximálne jednu či dve hodinky autom. A hoci v nich zvykneme prenocovať iba na pár dní, nemali by sme podceňovať komfort, ktorý nám poskytujú počas denného leňošenia i spánku.

Chaty si často zabezpečujú ľudia, ktorí milujú aktívny oddych. Umožňujú im tráviť čas na čerstvom vzduchu, kedykoľvek vyraziť na turistiku či manuálne pracovať, napríklad v záhradke alebo v dielni. Na rozdiel od prenajatých nehnuteľností si totiž chalupy vyžadujú pravidelnú starostlivosť. Celodenné aktivity by logicky mal striedať aj náležitý relax. Pohodlná posteľ a kvalitné lôžkoviny by preto mali byť povinnou súčasťou každej chaty.

Viete, čo je „cottagecore“?
Tento koncept vznikol na britských ostrovoch a predstavuje životnú filozofiu a interiérový štýl v jednom. Reflektuje túžbu ľudí po pokojnejšom, pomalšom, ale i šetrnejšom spôsobe života, hlása návrat k tradíciám, prírode a rodine, učí vnímať okamihy všetkými zmyslami. Kde inde ako na vidieckej chalupe? Doprajte si drobné radosti, ako dekorácie pochádzajúce z rodinného dedičstva, vôňu čerstvého domáceho pečiva či koláča, spoločné stolovanie s najbližšími, šálku kávy na priedomí či v záhrade, arómu vonných sviečok, dobrú knihu či leňošenie v posteli bez výčitiek…

Odolnosť a ľahká údržba

Lôžkoviny i dekoračné vankúše vyberajte podľa náročnosti, ktorú vyžadujú pri údržbe. Čím ľahšie sa budú čistiť a prať, tým viac vám zjednodušia starostlivosť o celú chalupu. Myslite tiež na to, že z času na čas (aspoň raz za 5 – 10 rokov) ich treba zobrať do mesta a nechať profesionálne vyčistiť – zapratať auto od podlahy po strop hrubými paplónmi však nie je práve praktické. Pri ich kúpe tiež zohrá rolu vysoká odolnosť voči roztočom a vlhkosti, ktoré sa na chalupách môžu rozhojniť v čase vašej dlhšej neprítomnosti.

Časté sezónne skladovanie môže lôžkoviny poškodiť, vyberajte preto typy, ktoré dobre držia tvar a sú dostatočne priedušné. Zvýšenú ochranu pred baktériami poskytne aj antibakteriálna či antimikrobiálna úprava vrchnej tkaniny.

Náš tip
Máloktorá chata má dostatok priestoru na samostatnú práčku, väčšina špinavej bielizne a textílií sa preto musí zbaliť do auta, oprať doma a znova doviezť. Pri výbere dekoračných prvkov, obliečok a lôžkovín preto dbajte na ich funkčnosť, ľahkú údržbu, dobrú skladnosť, ale tiež odolnosť a trvácnosť.

Základom sú vrstvy

Ak svoj prázdninový dom využívate počas celého roka, teda v lete aj v zime, najlepšiu službu vám urobia celoročné modely paplónov s menšou gramážou či „vrstevnaté“ alternatívy. Zvoľte radšej ľahšie typy, ktoré hravo doplníte teplými prikrývkami, prípadne variabilné modely, ktoré sa dajú spojiť suchým zipsom, ako napríklad paplón Duplex Plus.

Samotné napínacie plachty a posteľné obliečky by mali byť takisto priedušné, nekrčivé a odolné voči vlhkosti. Z tohto hľadiska je ideálnou voľbou bavlna, ktorú v zime môžete vymeniť za jej teplejší variant flanel – aj z ľahšieho paplóna urobí úžasne hrejivú prikrývku.

Ako pristúpiť k interiérovému dizajnu chaty?

Návrh interiéru, samozrejme, závisí od vašich preferencií a vkusu. Vidiecka chalupa môže mať prvky rustikálneho, ale aj romantického provensalského štýlu. Mnohí ľudia však zostávajú verní svojim koreňom a svoje chaty bohato zdobia folklórnymi prvkami, aké možno nájsť v starých domoch či na salašoch. Ak túžite po neutrálne ladenom bývaní na chalupe, pomôžu vám nasledujúce tipy.

Zapojte do hry prírodné textúry

Bavlna, ľan a pleteniny, čiže prírodné materiály príjemné na dotyk, vám do interiéru za každých okolností vnesú hrejivé teplo domova. Nemusíte sa báť ani motívov zelene a imitácií prírodných textúr na textíliách. Vytvoria z vašej spoločenskej miestnosti či spálne dokonalú oázu pohody aj v prípade zlého počasia.

Nebojte sa patiny

Dekoračné prvky, ktoré nesú známky opotrebovania, no sú stále zachované, prípadne textílie vo vintage štýle dajú vášmu druhému domovu nostalgický nádych. Obzvlášť obľúbené sú napríklad kárované vzory alebo prepracované kvetinové motívy na posteľných obliečkach.

Recyklujte škandinávsky štýl

Ak sa vám zdá, že interiérové umenie skandi chic už vyšlo z módy, veľmi sa mýlite. Nie je nič lepšie, ako staviť pri zariaďovaní vlastnej chaty na severský minimalizmus s prímesou ďalších prvkov, napríklad folklórnych alebo jemných geometrických vzorov. A nemusíte sa pritom vzdať ani farebnosti, dokonca ani pri výbere obliečok.

Náš tip
Ak máte chatu pri rieke alebo jazere, pokojne sa v rámci interiéru pohrajte aj s námorníckymi prvkami, ktoré svedčia aj spálni. A určite potešia i vaše deti. Pásikavé textílie doplňte kotvami, lampášmi a doplnkami, v ktorých je použité lano či námornícke uzly.

Stavte na monochróm

Jednofarebné textílie vytvoria vo vašom vidieckom domove pocit poriadku a bezpečia. V súčasnosti sú v kurze napríklad bledomodré, sivé, ale tiež antracitové či hnedé posteľné obliečky a prikrývky. Ak sa nebojíte výrazných kontrastov a tmavých farieb, môžete zvoliť aj polnočnú modrú alebo čiernu. V kombinácii s drevom a peknými výhľadmi do prírody vytvoria efekt absolútnej útulnosti.

Ani biela nemusí byť nudná. Naopak, v prípade krátkodobého ubytovania je mimoriadne obľúbená. Má navyše množstvo teplých i studených tónov, ktoré ľahko skombinujete s inými farbami. K dispozícii je napríklad slonovinová, snehobiela, magnóliová, porcelánová, krémová či béžová. Biela posteľná bielizeň je okrem toho veľmi praktická – ak sa poškodí alebo opotrebuje, ľahko ju nahradíte novou bez toho, aby ste museli vymieňať celý set.

Nezabudnite na pohodlie

Súčasťou chaty bývajú aj komfortné sedačky, rohové kuchynské lavice či rozkladacie ležadlá. Niektoré slúžia na spoločné stolovanie, iné aj na oddych či krátke zdriemnutie. Nezabudnite ich vybaviť mäkkými vankúšikmi a prikrývkami, aby ste sa cítili čo najpohodlnejšie.

Náš tip
Obrusy takisto dotvárajú charakter interiérového vidieckeho štýlu. Práve na chate vám príde vhod vodoodpudivá úprava odolná voči vlhkosti aj špine. Na víno, mastné škvrny či zvyšky ovocia z čerstvo upečenej bublaniny vám postačí papierová servítka.

Ako skladovať lôžkoviny na chate?

Výhodou víkendových chát sú chladnejšie priestory, keďže nie sú natoľko vyhrievané ako naše permanentne obývané domovy. Ponúkajú teda ideálne podmienky na uskladnenie textílií, vankúšov aj paplónov.

Na druhej strane, nepravidelné prekurovanie môže viesť k vzniku vlhkosti a následne aj výskytu plesní. Preto je dôležité uchovávať lôžkoviny na mieste, kde zostanú v suchu a takisto chránené pred hlodavcami. Určite ich neukladajte voľne do skríň alebo pod posteľ, kde sa zhromažďuje najviac prachu. Vhodné sú, naopak, plastové boxy s dobre priľnavým vekom, staré truhlice, prípadne špeciálne boxy z pozinkovanej ocele, ktoré dobre chránia pred vlhkosťou. Vankúše a paplóny odporúčame zabaliť aj do vzduchotesných plastových vriec, avšak len v prípade ľahkých modelov, ktoré sa v obale príliš nezdeformujú.

Náš tip
Pred uskladnením lôžkovín sa ubezpečte, že sú čisté a dobre presušené. Aj malý náznak vlhkosti ich môže v priebehu niekoľkých týždňov či mesiacov odležania úplne znehodnotiť. Obliečky si na chatu vždy doneste nové, pred zbalením špinavých sa presvedčte, že sú zbavené prípadného hmyzu a iných „nevítaných“ hostí. Doma sa postarajte o ich dokonalú dezinfekciu.

Na prvom mieste je dokonalý komfort

Ak ste si kúpili alebo čerstvo zrekonštruovali vlastnú chalupu, môžete sa smelo pustiť do jej zariaďovania alebo zmeny interiérového štýlu. Myslite však aj na výber a následné sezónne uskladnenie lôžkovín či dekoračných doplnkov, ako sú deky a vankúše, ktoré prispejú k dokonalému komfortu vášho vidieckeho útočiska.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.