Spánok počas leta

Čo robiť, keď vám teplo nedá spávať?

Problémy so spánkom nie sú v dnešnej uponáhľanej dobe ničím výnimočným. Počas letných mesiacov však postihujú omnoho viac ľudí. Môžu za to najmä vysoké teploty, priveľa svetla aj vo večerných hodinách či častejšie ponocovanie a následné narušenie spánkového režimu. Prezradíme vám, ako sa s tým popasovať, ako zaspať aj v tých najväčších horúčavách a ako si udržať dobrý spánok počas celej noci.

Robia nás šťastnými, no narúšajú spánok

Dlhé letné večery nás akosi vyzývajú k tomu, aby sme boli aktívnejší, viac sa socializovali aj ponocovali. Viac svetla večer posúva tvorbu melatonínu, čím sa narúša náš cirkadiánny rytmus. Ráno nás však slnko budí o čosi skôr. Keď sa k tomu pridajú horúčavy, počas ktorých naše telo aktivuje bezpečnostný mechanizmus, kedy sa dostane z uvoľneného stavu do stavu zvýšeného vedomia, dokopy toho v noci veľa nenaspíme.

Nazrite s nami do tajov spánku
Prečítajte si zaujímavosti a osvojte praktické rady pre zdravý a plnohodnotný odpočinok

Pokiaľ však podobné problémy nepretrvávajú dlhší čas a vieme, že ich spôsobuje nadmerné teplo a svetlo, netreba sa stresovať. Keď stresu podľahneme, spánku to bráni ešte viac. Ak sa teda dostanete do podobnej situácie, berte to s nadhľadom, v danom momente situáciu prijmite a v nasledujúcich dňoch si upravte letný spánok pomocou našich tipov.

Začnime schladením miestnosti

Nie každý má doma klimatizáciu, prípadne si nedokáže jej používanie predstaviť v spálni. Aj keď je možné nastaviť ju tak, aby nespôsobovala hluk a zdravotné problémy, spálňu môžete schladiť aj vďaka zatemneniu vonkajšími žalúziami či závesmi. Odborníci však odporúčajú nezastrieť ich úplne, ale nechať malú škáru, cez ktorú vás slnko prirodzene prebudí. Samozrejme, v prípade, že nie ste po nočnej. Vtedy možno oceníte aj masku na spanie.

Ideálne je vetrať neskoro večer a skoro ráno, prípadne aj v iných časoch, ak vám do spálne nesvieti slnko. Otvorené okno počas celej noci je individuálnou záležitosťou. Ak vám však vyhovuje, môžete si do okna zavesiť alebo na parapet položiť vlhký uterák či plachtu, vďaka čomu bude dovnútra prúdiaci vzduch chladnejší.

TIP
Na noc vypnite alebo zo spálne odstráňte nepotrebnú elektroniku. Nejde o prevratné množstvo, no tiež vyžaruje do miestnosti teplo.

Najdôležitejšie je schladenie tela

Ak pravidelne cvičíte, nerobte to neskoro večer. Ani sprcha by nezabránila zbytočnému zvýšeniu teploty tela. Ak sa tomu občas nevyhnete, pomôžte organizmu vlažným obkladom na pulzujúce miesta. Odchodu do postele v rozhorúčenom stave zabránite aj teplým kúpeľom. Keď vyjdete z vane, telo sa automaticky schladí.

Keď má organizmus celkom príjemnú teplotu, je potrebné ju udržať. Základným kameňom je výber vhodného paplóna, ktorý zabezpečí ideálnu nočnú mikroklímu a nasaje nadbytočnú vlhkosť. Na leto je vhodný ľahký a vzdušný paplón s nízkou gramážou a hrejivosťou. Aby ste jeho vlastnosti podčiarkli, siahnite po obliečkach a pyžame z chladivých materiálov. Ideálnymi sú prírodné – bavlna, hodváb alebo ľan, príjemne však schladí aj satén či džersej.

3 TIPY NA SCHLADENIE
· Keď sa už teplo skutočne nedá vydržať, skúste si paplón postriekať vodou z rozprašovača. Robte to však veľmi jemne, aby nebol príliš mokrý.
· Môžete tiež pred ventilátor postaviť misku s ľadom. Vánok zo studenej pary vytvorí chladivú hmlu.
· Ďalšou možnosťou je vložiť pred spaním pyžamo či obliečky na chvíľu do mrazničky.

Teraz sa ku mne netúľ…

Aj keď sa nasledujúci tip nebude príliš pozdávať čerstvým zaľúbencom a milovníkom zvierat, telo nášho partnera či domáceho miláčika vyžaruje teplo, ktoré v lete môže byť nepríjemné. Počas tých najhorúcejších nocí preto usteľte psíkovi či mačke v pelechu a s partnerom skráťte pridlhé túlenie. Výhodnejšie je mať vlastný priestor a spať s nohami od seba a rozpaženými rukami. Teplo sa tak primerane rozloží.

Na to, ako v noci spíme, majú vplyv aj naše činnosti počas dňa. Príliš štipľavé jedlá či väčšie množstvo alkoholu pred spaním dokážu poriadne rozhorúčiť. Podobne ako dlhý pobyt na slnku a následné spálenie pokožky. V každom prípade nezabúdajte na staré známe, no skutočne dôležité dodržiavanie pitného režimu.

Určite existuje mnoho ďalších tipov a „zlepšovákov“, ktoré robia letné noci znesiteľnejšími. Ak na niektoré nedáte dopustiť, dajte nám o nich vedieť a pomôžte letný spánok vylepšiť aj iným.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.