Ako na udržateľnú spálňu?

Dajte druhú šancu starým posteľovinám

O udržateľnosti sa hovorí stále viac a nech si myslí kto chce, čo chce, prispieť k nej dokážeme naozaj všetci. Ako ideálna možnosť sa ponúka upcycling v domácnosti, s ktorým môžete začať napríklad v spálni. Veď staré alebo nepoužívané periny, vankúše, obliečky či plachty sa nájdu snáď u každého z nás.

Pokiaľ ich primárna funkcia skončila, stačí trochu pogoogliť, popýtať sa či nakopnúť vlastnú predstavivosť a nápady na opätovné využitie sa len tak pohrnú. Aby sme vám to trochu zjednodušili, dali sme dokopy niekoľko konkrétnych a jednoducho realizovateľných inšpirácií, vďaka ktorým urobíte niečo dobré pre seba, pre tých, ktorí to potrebujú, ale aj pre našu planétu.

Čo so starým paplónom?

Ak nadišiel čas výmeny vášho paplóna, prípadne ste nejaký zdedili či dostali a neviete, čo s ním, v prvom rade ho dajte vyčistiť. Profesionáli zhodnotia jeho stav a kvalitu a odporučia možnosti jeho ďalšieho spracovania. Možno z neho bude nový, len tenší paplón, deka či pár vankúšov. Ak máte šikovné ruky, zvládnete ho aj sami pretvoriť napríklad na spací vak, pelech pre domáceho miláčika alebo dokonca na páperovú bundu.

Perinu nevyhadzujte ani v prípade, že nič zo spomínaných vecí nepotrebujete. Vždy je tu možnosť darovať ju útulkom pre ľudí bez domova, útulkom pre zvieratá alebo rodinám v núdzi. Aj v takomto prípade je však ideálne dať paplón najprv vyčistiť.

Nekonečné možnosti upcyclingu obliečok a plachiet

Posteľné obliečky a plachty môžeme v prípade, že nie sú dotrhané či príliš zničené, použiť ako akúkoľvek látku. Ušite z nich obliečky na dekoračné vankúše, obaly na knihy či okuliare, levanduľové alebo hrejivé vankúšiky, nákupné tašky, prípadne kozmetické vrecká.

V kuchyni sa zídu prestierania, utierky či zástera. Ušetriť môžete aj na školských potrebách pre deti, a to tak, že im ušijete peračník či vrecko na prezuvky. Deti isto poteší aj stan alebo spací vak, malé parádnice zas kabelka. Staré obliečky využijete aj pre domácich miláčikov výrobou pelechu, kabátika alebo hračky.

Najmenej roboty si vyžiada, ak staré obliečky a plachty využijete na prikrytie v podstate čohokoľvek. Zídu sa na záhrade, pri maľovaní alebo v aute ako SOS plachta. Ak máte viac času, nechýba vám kreativita a bavia vás ručné práce, zaujímavým nápadom je tiež vytvorenie vlastného tkaného koberčeka.

Kreatívne využitie v módnom priemysle

Originálne spracovanie však nájdeme aj vo svete módy, čo dokazujú sestry Katarína Mareková Kožená a Natália Rjabininová zo Sekáča v Nitre. Ich kolekcia Upcyklové, ktorú šijú aj z plachiet a posteľných obliečok, si už získala množstvo obdivovateliek. Ako sa k myšlienke vlastne dostali?

„Nápad vznikol veľmi spontánne, vlastne ako takmer všetko, čo vytvoríme (smiech). Dostalo sa k nám veľa bielych plachiet. Boli kvalitné a išlo o veľké množstvo metráže. Nápad zapojiť ich do našej kolekcie a premeniť ich na čosi nositeľné prišiel automaticky. Chvíľu som si, samozrejme, lámala hlavu, čo konkrétne z nich vyrobiť, keďže z vlastnej skúsenosti viem, že čisto biele veci nerada nosím, najmä kvôli náročnejšiemu čisteniu. Kúpili sme teda farby na textil a plachty pofarbili. Vznikla z toho úspešná kolekcia, čomu sa veľmi tešíme,“ prezradila Natália Rjabininová.

Autorka fotografie: Natália Rjabininová

A ako teda samotný proces tvorby prebieha? „Keďže šijem z darovaných látok a nie z látky, ktorá sa kupuje v metrovom textile, proces je zdĺhavejší, ale zato kreatívnejší a zábavnejší. Veľa nápadov ku mne prišlo náhodou a snažila som sa naučiť pracovať len s tým, čo mám k dispozícii. Nekupovať nové len preto, aby som si celý proces uľahčila,“ začína opis svojej práce Katarína Mareková Kožená a približuje jednotlivé kroky.

„Najskôr si musím premyslieť, čo z danej obliečky, plachty alebo látky vytvorím, keďže z niektorej je možné ušiť aj troje rovnakých šiat alebo, naopak, len jeden top. Látku operiem, vyžehlím, vystrihnem si strih a ďalej ma už čakajú len hodiny sedenia za strojom.“

Strihy a dizajny sú autorské. Aj preto si ich zamilovali zákazníčky, ktoré sa chcú odlíšiť. „Všetky strihy som si vytvorila sama za pomoci mojej maminy. Nejde o nič zložité, všetko sa snažíme vytvoriť v univerzálnej veľkosti. Na niektoré kúsky z našej kolekcie ani strih nemáme, sú vytvorené z pánskych košieľ, a vtedy dané kúsky stačí len kreatívne pospájať,“ prezradila Katarína a dokonale vystihla myšlienku upcyclingu.

Autorka fotografií: Natália Rjabininová

„Ak sa niekomu naše nápady páčia, rady ušijeme náš obligátny strih aj z jeho obliečky alebo plachty. Zákazníčky nám často nosia napríklad košele po svojich členoch rodiny, aby sme im z nich vytvorili šaty. Tešia sa, že veci po ich blízkych môžu ďalej využiť a nemusia skončiť v koši.“

Matrac nielen na spanie

Druhú šancu si zaslúži dokonca aj starý matrac. To, že už nedokáže plniť svoju prvotnú funkciu, neznamená, že neposkytne príjemné sedenie na terase, balkóne alebo na záhrade, či už vo forme podsedákov, ktoré položíte na stoličky, lavicu či palety, alebo v podobe taburetky.

Na záhrade môže matrac poslúžiť aj ako žinenka, na ktorej sa vybláznia nielen malí gymnasti. Prípadne z neho môžete vytvoriť chrániče, ktoré ratolesti využijú pri hraní hokeja alebo korčuľovaní. Znie to ako návrat k detstvu spred pár desiatok rokov, všakže? 🙂

TIP
Zaujal vás nápad s pretvorením matraca na taburetku? Pozrite si jednoduchý návod, ako na to. Okrem pár ušetrených eur sa dostaví aj skvelý pocit z vlastnoručnej práce.

Snáď sme vám dokázali, že zberný dvor nie je jedinou možnosťou, ako sa starých posteľovín zbaviť, ale že existuje omnoho viac zaujímavejších a ekologickejších alternatív. Máte ďalšie nápady? Potešíme sa, ak sa o ne s nami podelíte prostredníctvom komentárov alebo správ na sociálnych sieťach.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.