Posteľné obliečky: V hlavnej úlohe džersej

Mäkký, nekrčivý, priedušný

Na spánkové pohodlie vplýva každý kúsok látky prichádzajúci do styku s pokožkou. Pre tých, ktorí obľubujú komfort, mäkkosť a zväčša volia len tie najlepšie materiály, budú džersejové obliečky tou správnou voľbou. Prečítajte si, akými ďalšími vlastnosťami oplývajú a či by mali mať miesto aj vo vašej spálni.

Džersej – materiál so zaujímavou históriou

Džersej je tkanina pôvodne vyrábaná z vlny. Jej pomenovanie je odvodené podľa ostrova Jersey, kde rybári nosili oblečenie pletené z hrubej vlny. Neboli to však oni, kto túto látku preslávil a postaral sa o jej celosvetovú obľúbenosť. Túto zásluhu si na svoje konto pripísala Gabrielle „Coco“ Chanel. Zamilovala si Normandiu, ktorá sa stala jej inšpiráciou a múzou k vytvoreniu pohodlných odevov prispôsobených životu na pobreží. Práve tie boli vyrábané z džerseja – francúzska dizajnérka spôsobila po celom svete nielen svetrový, ale aj džersejový boom.

Miesto si našiel i v bytovom textile

Výrobky z džerseja sú mäkké na dotyk a nekrčivé. Patria k ľahkým až stredne ťažkým pleteninám. Na ich výrobu sa používajú špeciálne kruhové pletacie stroje. Bavlnenú priadzu tkajú do malých zrnitých očiek – ak je líc džerseja hladký, zatiaľ čo na rubovej strane vidieť „slučky z nití“, hovoríme o tzv. single jersey, ak je hladký z oboch strán, reč je o double jersey (vtedy je tkanina trochu hrubšia).

Sivý dekoračný návlek / Žltý dekoračný návlek

Bavlna tvorí základ pre kvalitné džersejové obliečky. Stretnúť sa však môžete aj s produktami, ktoré sú zmesou bavlny a syntetických materiálov. Je to z dôvodu šetrenia nákladov pri výrobnom procese. V tomto prípade ale musíte počítať s tým, že takáto posteľná bielizeň nebude spĺňať všetky vlastnosti 100 % dlhovlákennej česanej bavlny, tzv. mako bavlny.

Vedeli ste, že?
Mako džersej je látka spracovaná zo 100 % egyptskej bavlny, ktorej vlastnosti, ako sú hebkosť, nekrčivosť a priedušnosť, z nej robia skvelého sprostredkovateľa kvalitného spánku. Okrem toho tiež dobre absorbuje vlhkosť.

Oddych od žehlenia

Vkusné zariadenie spálne a posteľ odetá do príjemných materiálov, to je kombinácia, ktorá dá niekedy zabrať – aj časovo. Obliečky z džerseja však vďaka nekrčivej úprave vyžadujú minimálnu starostlivosť. Stačí ich vyprať na 60 stupňov. Môžete tak ušetriť čas inak venovaný žehleniu.

Na teplotu prania si ale dajte pozor a sledujte symboly na štítku posteľnej bielizne. Keďže džersejových pletenín je viacero druhov a niektoré z nich obsahujú syntetické vlákna, možno budete musieť program znížiť na 40 stupňov.

O džerseji v kocke

  • Poddajný, pružný – ak ide o česanú bavlnu, môže sa džersej natiahnuť takmer o tretinu svojej veľkosti. Jeho elasticita však vždy závisí od kombinácie materiálov, z ktorých je vyrobený.
  • Na dotyk mäkký – v porovnaní s klasickou bavlnou je jemnejší a hebkejší.
  • Nekrčivý – k tomu, že sa na ňom nevytvárajú záhyby, prispieva prirodzená pružnosť.
  • Nasiakavý a priedušný – dobre odvádza vlhkosť.
  • Farebne rôznorodý – pri výrobe sa používajú kvalitné farby (aj s vysokou sýtosťou) a rôzne vzory či motívy.
Džersejové obliečky s motívom kvetín

A nevýhody? S nimi rátajte iba vtedy, ak budete mať do činenia s nekvalitným džersejom. Ten sa totiž ľahko vyťahá, stratí svoj pôvodný tvar a môže sa na ňom pretrhnúť očko (najmä na syntetických vláknach).

Džersejové obliečky aj plachty

Výhody džerseja môžete pocítiť niekoľkonásobne, pretože nielen obliečky, ale i plachty z tohto materiálu sa tešia záujmu. Obľúbené sú predovšetkým tie napínacie. Samozrejme platí, že ich netreba žehliť. Skombinovať ich môžete s akýmkoľvek typom posteľných obliečok. Aj keď vytvoríte materiálovo nesúrodý mix posteľnej bielizne, tak či tak bude výsledok pre váš spánok príjemný.

Milí čitatelia, mali ste už možnosť zaspávať v džersejových obliečkach? Vnímate ich benefity v porovnaní s inými materiálmi? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentároch.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.