Detská izba – čarujte s farbami a textíliami

Dekorovanie inšpirované našimi najmenšími

Priestor na zábavu, učenie, oddych, ale aj istá forma súkromia a útočiska, ktorú dokáže deťom poskytnúť. Reč je o detskej izbe – útulnom zákutí, ktoré pre jedno či viac detí dokážete vyčarovať vo veľkých izbách i menších priestoroch. Viete, ako dotvoriť detskú izbu pomocou textílií a farieb? Načerpajte inšpiráciu a pustite sa do dekorovania priestoru pre svoju ratolesť. Ponúkame tipy na zariadenie chlapčenského i dievčenského kútika.

Jedným z najdôležitejších prvkov pre vytvorenie pocitu útulnosti v detskej izbe sú okrem hračiek a osobných predmetov práve textílie. Vďaka svojim vzorom a farebnosti dokážu ovplyvniť či určiť charakter izby a dotvoriť tak v nej špecifickú atmosféru. Práve preto by ste im mali venovať pozornosť.

Zoberme si napríklad posteľné obliečky, tie tvoria veľkú plochu izby nielen v spálni, ale aj v detskej izbe, keďže posteľ predstavuje jeden z hlavných elementov daných miestností. Preto by okrem praktického využitia mali korešpondovať aj s celkovým dizajnom izby. Všeobecné preferencie dieťaťa sú vždy dôležité, ale aktuálne záľuby či momentálne obľúbené motívy sa dajú doplniť aj na menších prvkoch či doplnkoch. Vankúš s motívom alebo deka potlačená obľúbenou postavičkou vedia vyčarovať spokojný úsmev na tvári, ako aj príjemné prostredie na pohľad.

Farby patria do detskej izby

Stále obľúbené zostávajú neutrálne farby naprieč celým bytom, aj v detských izbách. Ak máme preferenciu ladiť do zemitých odtieňov, v každej farbe nájdeme aj teplé tóny, ktoré výborne doplnia neutrálnu škálu, ale zároveň nebudú výstredné. Vhodnou voľbou sú teplé tóny žltej, oranžovej či zelenej.

V chlapčenských tónoch sú vítané odtiene modrej, zelenej, sivej, hnedej ale aj žltej či oranžovej. Neutrálny základ zariadenia urobí dobrú službu a dáva nám viac voľnosti aj pri vzájomných kombináciách týchto farieb. Na začiatok je ideálne zvoliť si ústrednú farbu textílií, ktorá bude na najväčšej ploche – v tomto prípade pôjde o obliečky či dekoračné prikrývky. Následne k nim dopĺňať farebné kombinácie rôznych vzorov, farieb a pokojne aj tvarov. Či už to budú doplnky jednofarebné, alebo s výraznou grafikou podľa preferencií dieťaťa, prípadne jeho aktuálnych záľub – napríklad motívy s autami či obľúbeným športom.

To isté platí aj pri dievčenskom oddychovom kúte. Medzi preferované motívy patria kvety, vtáky či ornamenty. Obľúbenými farbami sú ružová, broskyňová, mentolová, žltá alebo ich kombinácie. Vítané je vrstvenie jednotlivých kúskov a aj väčšie množstvo textilných doplnkov. Podobne aj tu platí, aby sa pri voľbe motívov dbalo na preferencie a koníčky mladej slečny.

TIP
Pokiaľ plánujeme kombinovať farebné a veselé textilné doplnky, je vhodné vybrať si na veľkú plochu jednofarebné nadčasové obliečky, prípadne obliečky v tlmených farbách s jemným vzorom. Ak použijeme výraznú grafiku na obliečkach, volíme k nim doplnky v jednofarebnom dizajne – vankúše aj prikrývku.

Jedna detská izba, viacero súrodencov

Ideálnym riešením je zvoliť neutrálny základ na stenách a nábytku – biela, sivá, béžová a ich jednoduché kombinácie. Predstavujú výborný základ na to, aby aj s doplnením dreveného dekoru v izbe zostal dostatok priestoru na osobné dozdobenie podľa preferencií detí. Práve v spoločnej izbe je to veľmi dôležité.

Neutrálnym riešením je použitie rovnakých obliečok s nenápadným motívom a dodatočné dekorovanie ponechať na menšie prvky – okrasná prikrývka, deka či vankúše. Naopak, peknou a vizuálne ucelenou kombináciou môžu byť jednofarebné obliečky, každé vo farebnosti vybranej dieťaťom.

TIP
Ak chcete siahnuť po farbách, výborne sa dopĺňajú pastelové odtiene. Pri kombinácii chlapec – dievča môže byť zaujímavou voľbou žltá – mentolová – ružová alebo žltá – broskyňová – zelená. Ak chcete siahnuť po klasickom spojení ružovej a modrej farby, odporúčame doplniť len bielu či tóny sivej.

Kráľovstvo hier i útočisko zároveň

Detská izba slúži väčšinu dňa práve na hranie, a preto je z hľadiska hygieny dôležité dieťa naučiť, aby si posteľ ustlalo. Nenáročné ustlanie a prehodenie prikrývky si ľahko osvojí – veď čo sa v detstve naučí, v dospelosti akoby našlo. Poslúžiť môžu mäkké plédy či na to určené dekoračné prikrývky, ktoré prekryjú posteľné obliečky, ale zároveň nenarušia celkový dizajn izby.

Keďže najzásadnejším špecifikom detskej izby sú jej obyvatelia, odporúčame inšpirovať sa práve deťmi a ich potrebami a záľubami. Neváhajte sa preto pýtať, čo by ich potešilo a čo sa im, naopak, vôbec nepozdáva. I pri tom však netreba zabudnúť na to, že izba by mala v konečnom výsledku pôsobiť harmonicky a upokojujúco. Nie je to ľahká úloha, ale docieliť efekt, že sa deti do svojej izby tešia, býva príjemným zadosťučinením nielen pre ne, ale i pre rodičov.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.