Žehlíme obliečky, plachty, uteráky – ako na to?

Prispôsobte žehlenie vybranému materiálu

Správny výber žehličky vám pomôže ušetriť čas a námahu pri žehlení. Zefektívniť túto činnosť však môžete aj vy. Či už sa chystáte žehliť obliečky, uteráky, alebo obrusy, záhyby môžu byť minulosťou rýchlejšie a bez nepríjemností v podobe znehodnotenia produktu. Prečo materiálová rôznorodosť bytových textílií nie je detail a čím sa riadiť?

Základy žehlenia, od ktorých sa odpichnúť

Ak vlastníte novšie modely žehličiek či žehliacich parných staníc, textílie ožehlíte rýchlejšie a jednoduchšie – dokážu totiž automaticky regulovať optimálnu teplotu podľa druhu látky. V opačnom prípade platí:

  1. Čo materiál, to iná technika žehlenia – textílie by ste preto mali pred žehlením roztriediť „na kôpky“ a začať žehliť tie, ktoré vyžadujú nižšie teploty.
  2. Čo materiál, to iná teplota žehlenia – poradia vám symboly na etikete výrobku:
  • žehlička s jednou bodkou = žehlenie do 110 °C (bez naparovania)
  • žehlička s dvomi bodkami = žehlenie do 150 °C
  • žehlička s tromi bodkami = žehlenie do 200 °C

Žehlenie podľa materiálu

Bavlna

Znesie vysoké teploty žehlenia, pričom sa nemusíte obávať ani kropenia vodou, resp. naparovania. Textílie z bavlny môžete žehliť aj z lícovej strany, avšak tie v tmavších odtieňoch radšej z rubovej (mohli by sa na nich vytvoriť odlesky).

TIP
Síce platí, že bavlna sa vo všeobecnosti žehlí pri vysokých teplotách, avšak treba zohľadniť i to, či ide o 100 % bavlnu alebo dlhovlákennú česanú bavlnu – v niektorých prípadoch si totiž vyžaduje žehlenie pri stredných teplotách. Vždy sa riaďte pokynmi uvedenými na štítkoch produktov.

Polyester

Zvyčajne sa žehlí pri nižších teplotách a z rubovej strany, aby na tkanine nezostal lesklý „povlak“. Podľa toho, o aké polyesterové vlákna ide (ne)môžete použiť naparovanie – ako inak, treba sledovať symboly na etikete výrobku.

Hodváb

Vyžaduje žehlenie z rubovej strany a pri nízkych teplotách, ideálne cez plátno alebo bavlnenú vreckovku. Vyhnite sa naparovaniu.

Ľan

Tkanina, ktorá vydrží aj vysoké teploty a ktorá si ich pýta pre jej nadmernú krčivosť. Kropenie a naparovanie je viac ako vítané (ľan sa žehlí mierne vlhký), rovnako ako žehlenie „naruby“.

Flanel

Keďže ide o materiál s dlhším vlasom, žehlí sa z rubovej strany, prípadne cez plátno. Priatelí sa s vysokými teplotami žehlenia.

Froté

Zmes bavlny a polyesteru má žehlenie povolené, avšak iba pri nízkych teplotách.

TIP
Niektoré druhy materiálov sa nezaobídu bez špecifického prístupu k žehleniu, hoci sú vyrábané z bavlny. Reč je napr. o damasku, saténe či džerseji. Každá z týchto tkanín totiž uprednostňuje inú teplotu žehlenia. Opäť sa potvrdzuje, že symboly na etikete výrobku sú najlepšou indíciou.

Žehlenie podľa typu produktov

Posteľná bielizeň

Obliečky žehlite z rubovej strany, začnite rozžehlením okrajov v mieste zapínania. Pri žehlení napínacích prestieradiel postupujte podobne – najskôr sa venujte žehleniu v okrajoch plachty a následne jej stredovej časti. Nezabudnite zachovať správny smer žehlenia – zdola nahor. Krúživé pohyby žehličkou neprospievajú vláknam a môžu sa podpísať na tvarovej nestálosti (čo sa ukáže najmä pri nekvalitných obliečkach).

TIP
Posteľná bielizeň sa žehlením stáva hygienickejšou, ale aj skladnejšou, keďže najmä pri plachtách stráca na neželanom objeme. Do úložného priestoru však obliečky a prestieradlá neukladajte ihneď po vyžehlení, ale až keď „vychladnú“. Uchovajú si tak sviežosť a v skrini sa nebude kumulovať vlhkosť.

Dekoračné prikrývky

Bežne sú vyrábané zo zmesi rôznych materiálov – prírodných a umelých vlákien, preto sú opatrnosť a žehlenie pri nízkych teplotách na mieste. Ak však budete precízni pri ich vešaní na sušiak, žehlenie nemusí byť nutnosťou. Nezabudnite si ale vždy skontrolovať etiketu daného produktu. Existujú aj dekoračné prikrývky zo 100 % bavlny, ktoré vyžadujú žehlenie pri vysokej teplote s naparovaním.

Deky

Podobne ako pri dekoračných prikrývkach máte čo do činenia s kombináciou materiálov v rámci jedného výrobku. Na žehličke tak budete musieť nastaviť nízke teploty alebo sa žehleniu vyhnúť úplne – niektoré tkaniny žehliť dokonca nesmiete. Príkladom sú vlnené deky. Ak to však materiál dovoľuje, pri veľkoplošných textíliách nezabudnite výrobok posúvať na žehliacej doske od seba, aby ste predišli zbytočnému krčeniu.

Uteráky a utierky

Aj tu vyvstáva otázka – žehliť alebo nežehliť? Na jednej strane hrá v prospech žehlenia fakt, že má dezinfekčné účinky, na tej druhej stojí materiálové zloženie. Bavlnené a vafľové uteráky, ako aj osušky a utierky žehliť môžete, zatiaľ čo tie froté by ste žehlením znehodnotili (došlo by k splošteniu až polámaniu vlákien). Ovplyvnili by ste tak mäkkosť aj nasiakavosť materiálu.

Obrusy

Aj keď pri kúpe obrusov konečné rozhodnutie patrí estetickosti, celkovo vedie praktickosť. Aj preto klasické bavlnené obrusy nahrádzajú obrusy s „nešpinivou“ úpravou. Žehlenie je pri nich povolené, avšak na nižších teplotách.

Jednoduchšie žehlenie začína už pri praní

  • Používajte kvalitné pracie prostriedky, ktoré vláknam pomáhajú držať ich tvar.
  • Odstreďovanie pri nižších otáčkach textílie pokrčí menej.
  • Pred vyvešaním vypraných textílií ich nezabudnite „ponatriasať“.
  • Obliečky a plachty zaveste prevrátené naruby cez dve šnúry.
  • Bielizeň sa snažte žehliť v čo najkratšom čase po jej vysušení, pretože ak ju necháte „odležať“, vlákna sa zalomia a vy si zbytočne sťažíte proces žehlenia.
  • Potlač, vzory, motívy – ich spoločným menovateľom je žehlenie naruby, aby si farby zachovali sýtosť. Vo všeobecnosti je však žehlenie naruby prevenciou pred znehodnotením materiálu a zároveň zárukou zachovania jeho kvality.

Investícia do kvalitných posteľovín je prvým krokom k lepšiemu spánku. Aby ste si však benefity produktov mohli užívať čo najdlhšie, rozhoduje aj spôsob, akým pristupuje k ich starostlivosti. Veríme, že vám naše odporúčania pri najbližšom žehlení padnú vhod. Ak poznáte ďalšie užitočné rady pre starostlivosť o bytové textílie, neváhajte sa s nami podeliť v komentároch.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.