Posteľné obliečky: V hlavnej úlohe bavlnený satén

Ako spoznať ten pravý?

Pri slove satén sa prirodzene vynára predstava o lesklej textílii, ktorá sa vyznačuje na dotyk hebkou povrchovou úpravou. Saténové obliečky vás však môžu materiálovými vlastnosťami v dobrom prekvapiť. Totiž, nie je satén ako satén. Kedy môžeme s istotou hovoriť o kvalite a luxusnej posteľnej bielizni?

Bavlnený satén – neznámy pojem?

Slovné spojenie bavlnený satén začalo rezonovať najmä v súvislosti s kvalitou obliečok. Pod názvom saténové obliečky sa totiž predávajú aj lacné varianty daného materiálu. Ich základ však netvorí bavlnené vlákno, ale vlákno umelé, najčastejšie z polyesteru. Z hľadiska komfortu spánku, ale aj životnosti posteľnej bielizne by ste tak mali rozlišovať bavlnený satén od toho umelého. Čím sa líšia?

Satén verzus satén – kedy ide o kvalitné obliečky?

Syntetický satén charakterizuje nízka cena, vysoký lesk textílie a jej extra šmykľavý povrch, ktorý pri dotyku s pokožkou kĺže a zároveň sa zadiera o jej suché miesta na tele či o nechty. Na obliečkach tak nechcene vznikajú „vystúpené čiary“ vlákien. Najväčším mínusom je však nízka nasiakavosť materiálu, čo môže byť na jednej strane nepríjemné (najmä počas letných mesiacov), na tej druhej zase nevhodné pre ľudí s citlivou pokožkou.

Bavlnený satén síce takisto vyniká leskom, ale miernym, ďalej jemnosťou a mnohými ďalšími vlastnosťami, ktoré preberá od 100 % dlhovlákennej česanej bavlny:

  • Výborná nasiakavosť – absorbuje pot a odvádza vlhkosť.
  • Skvelé termoregulačné vlastnosti – zatiaľ čo umelý satén je chladivý, ten bavlnený zabezpečí optimálnu teplotu počas chladnejších i teplejších dní, a teda nájde využitie v zime aj v lete.
  • Bezproblémová údržba – znesie aj vyššie teploty prania, pričom zachováva sýtosť farieb.
Napínacia džersejová plachta v kaki farbe

Vedeli ste, že?
Satén je v skutočnosti pomenovanie pre tkáčsku väzbu, nie materiál ako taký. Základom pre výrobu saténu je totiž bavlnená priadza (prípadne umelé vlákna, podľa kvality). Satén teda definuje, akým spôsobom a v akom smere sú usporiadané väzbové nite textílie. Ide o tzv. atlasovú väzbu, ktorej výsledkom je hladká, lesklá a zároveň hustá tkanina – pri väzbe osnovnej (horizontálny smer) a útkovej nite (vertikálny smer) sa jednotlivé body väzby nedotýkajú, pričom sú rozmiestnené pravidelne.

Jemné obliečky, príjemný spánok, nadčasový dizajn

Ak investujete do kvalitného saténu z česanej bavlny, obliečky nebudú podliehať sezónnosti a vankúše a paplóny v nich môžu byť odeté bez ohľadu na ročné obdobie. Dizajn však jednotlivým mesiacom v roku prispôsobiť môžete. Saténové obliečky pôsobia elegantne, vďaka lesku luxusne a skrze možnosti výberu zo zaujímavých vzorov sa prispôsobia alebo vyniknú v akomkoľvek zariadení spálne.

Obliečky z bavlneného saténu s motívom vtáčikov

S obliečkami z bavlneného saténu:

  • bude vaša spálňa budiť luxusný dojem, no zároveň luxus pocítite aj počas spánku. Postará sa oň kvalita materiálu a samotná textília, ktorá je na dotyk jemná, ľahká a vzdušná,
  • si budete užívať pohodlie pri odpočinku – snúbia sa napríklad s džersejovými napínacími prestieradlami. Naopak, s froté plachtami netvoria kombináciu pre pohodlný spánok. Rôznorodosť štruktúr totiž nemusí byť na dotyk príjemná pre každého. Okrem toho zohráva úlohu aj estetickosť a kombinácia dvoch odlišných materiálov.
  • zostane vzhľad obliečok nemenný – nadčasový dizajn praje decentným vzorom a jednofarebnej posteľnej bielizni, avšak pri bavlnenom saténe sa nemusíte báť ani odvážnejších motívov alebo viacfarebnej potlače – ani dlhodobé používanie obliečok na ne nemá negatívny vplyv.

Ako na správnu starostlivosť?

100 % dlhovlákenná česaná bavlna, z ktorej je kvalitný satén utkaný, má tú výhodu, že sa môže prať aj pri vyšších teplotách, a teda na 60 stupňoch. Nezabudnite však obliečky prevrátiť na rubovú stranu. So sušičkou sa bavlnený satén nekamaráti, zato jeho žehlenie je veľmi jednoduché. Ak posteľnú bielizeň po vypraní „ponatriasate“ a ihneď zavesíte, aj stredná teplota (cca 150 °C) zabezpečí rýchle žehlenie bez záhybov.

Bavlnený satén je odolná, ale zároveň mäkká a vysokokvalitná textília. Vyznačuje sa jemným leskom, ale i jemnosťou ako takou. Pocítite ju ihneď, ako sa obliečky dotknú vašej pokožky. Aj v tom je satén z bavlny jedinečný – kombinuje najlepšie vlastnosti tohto prírodného materiálu a zachováva si vzhľad, ktorý sa dokáže podpísať na atraktívnej premene spálne.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.