Prevzdušnite si spálňu na letné obdobie

Aj v lete záleží na výbere paplóna a textilných doplnkov

Aj vy ťažko prežívate „tropické“ letné noci? Prehadzujete sa, budíte alebo absolútne nedokážete zaspať? Ak sa teplota šplhá nad 20 °C, podmienky v spálni sú len ťažko zlučiteľné s plnohodnotným spánkom. Optimálna teplota miestnosti by totiž za bežných okolností mala byť nižšia ako 18 °C. Samozrejme, aj počas tropických letných nocí si dokážete pomôcť rozličnými spôsobmi. Poďme si ich priblížiť.

Prikrývky pomáhajú termoregulácii. A to aj v lete.

Na úvod začneme paradoxom: Ani v najväčších horúčavách nezabudnite na prikrývku. Hoci spať bez paplóna sa nám v neznesiteľnom teple zdá logické, v skutočnosti nemusí vôbec pomôcť. Podľa doktora Kenta Smitha, spánkového experta a prezidenta Americkej akadémie pre spánok a dýchanie, je telo od prírody navyknuté na nižšie teploty počas spánku. Netreba ho však vystavovať chladu pri vetraní alebo spustenej klimatizácii, k čomu v lete dochádza pomerne často.

Teplota tela prirodzené klesá už vo večerných hodinách a ešte viac, len čo zaspíme. Z toho dôvodu je náš organizmus počas spánku priamo závislý od externých spôsobov regulácie jeho vlastnej teploty, teda napríklad od prikrývky. Tá zabráni pocitu chladu a zároveň udrží termoreguláciu tela, a to aj v letných mesiacoch.

Vedeli ste, že?
Doktor Anil Rama, ktorý pracuje v Centre pre spánkové vedy a lekárstvo na Stanforde, zistil, že používanie prikrývky má aj psychologický dosah. Počas REM fázy totiž neklesá iba teplota nášho tela, ale aj hladina tzv. hormónov šťastia, sérotonínu a dopamínu. Tieto neurotransmitery v nás vyvolávajú pocit pohody – reguláciou teploty pomocou prikrývky si zabezpečíte pohodový spánok a „šťastné“ prebudenie aj v lete.

Vyberte si správny typ prikrývky alebo paplóna

Ako teda dosiahnuť, aby ste sa aj počas najteplejšej letnej noci cítili pohodlne a zároveň svoje telo nevystavovali možnému ochladeniu, ktoré vás zobudí z najhlbšieho sna? Odpoveď ponúkajú paplóny a prikrývky s najnižším stupňom hrejivosti a určené na toto ročné obdobie. Dobre poslúžia aj ľuďom, ktorí znesú väčší chlad a celoročne preferujú ľahšie prikrývky.

Na prvý pohľad môže byť rozhodujúca gramáž. Letné paplóny majú zvyčajne 100 až 200 g/m2. Avšak smerodajné sú aj vlastnosti samotnej výplne či povrchového materiálu. Pri výbere paplóna sledujte, či má jeho vnútro dobré termoregulačné schopnosti a umožňuje bezproblémové „odvetrávanie“. V súčasnosti sú preferované najmä kombinácie prírodných materiálov a polyesteru, ktoré spájajú to najlepšie z obidvoch.

Náš tip
Hitom letnej sezóny sú extra ľahučké paplóny, ako napríklad Classic Slim. Jeho gramáž predstavuje polovicu oproti štandardným letným perinám, ponúka tak najnižší stupeň hrejivosti. Tento paplón vás poteší vyhovujúcou kvalitou a kombináciou klasických materiálov – bavlny a polyesteru.

Z povrchových materiálov perín jednoznačne vedie bavlna, pretože je vysoko priedušná a dobre saje pot. Tento variant by mali voliť aj alergici a ľudia s citlivou pokožkou, keďže silnejšie letné potenie môže byť jednak spúšťačom zápalových procesov, jednak vytvárať ideálne podmienky pre množenie mikroorganizmov, napríklad roztočov. Pomocou môžu byť i paplóny s obsahom striebra a uhlíkových vlákien. Striebro má antimikrobiálne účinky a zabraňuje prítomnosti mikroorganizmov, uhlíkové vlákna vytvárajú tzv. uhlíkový raster, ktorý dokáže absorbovať elektrostatické výboje tela narúšajúce pokojný spánok a postupne ich uvoľňuje do vzduchu.

Náš tip
O niečo vyššiu gramáž (150 g/m2), zato luxusný pocit pohodlia aj počas letných nocí vám poskytne paplón Comfort Cotton Light. Obzvlášť sa hodí alergikom, pretože povrchový materiál tvorí 100 % bavlna s antibakteriálnou a antimikrobiálnou úpravou.

Nezanedbateľné sú v lete aj posteľné obliečky. Pri ich výbere rozhoduje i štruktúra materiálu. Čím je hladší a má menej „záhybov“, tým menej zadržiava horúci vzduch. Z tohto hľadiska by ste mali pre paplón zvoliť napríklad bavlnené alebo saténové obliečky – sú o čosi ľahšie a jemnejšie a navyše príjemne chladia na dotyk. Nájdete ich dokonca aj v nekrčivej úprave, čo vám v lete padne vhod. Síce to nemá priamy vplyv na kvalitu spánku, vyhnete sa však horúčave, ktorá sa vytvára pri žehlení a ktorá zbytočne zvyšuje teplotu v dome alebo byte.

Naučte sa správne vetrať a efektívne tieniť

Dôsledné vetranie a tienenie vám pomôže výrazne znížiť teplotu v dome vrátane spálne. Ak máte tzv. preplávajúci byt, ktorý má miestnosti orientované na opačné svetové strany, dokážete oknami krížom prevetrať celý obytný priestor, a to v priebehu pár minút.

Tip pre malé byty
Čo s garsónkami alebo bytmi s orientáciou na jednu alebo priľahlé svetové strany? Vyskúšajte vetrať pomocou vstupných dverí – prúdenie vzduchu zo spoločnej chodby bytového domu v kombinácii s otvorenými oknami vo vašom byte zabezpečí rýchlejšiu výmenu vzduchu.

Ak máte rodinný dom so šikmou strechou alebo otvárateľnými oknami v hornej časti schodišťa, máte ďalšie plus, pretože pri vetraní naraz hornými aj spodnými oknami dokážete vytvoriť tzv. komínový efekt. Ide o najlacnejší a zároveň najefektívnejší prirodzený spôsob vetrania, keď sa najrýchlejšie vymení a ochladí vzduch v dome.

Ak môžete ovplyvniť umiestnenie spálne, voľte skôr východnú a juhovýchodnú orientáciu. Ranné slnko vás totiž príjemne nabudí a zároveň ešte nie je také silné. Počas večerov vám v horúcich letných mesiacoch takáto spálňa poskytne tieň a nižšiu teplotu oproti zvyšku domu alebo bytu, vďaka čomu sa vám tu bude lepšie zaspávať.

3 praktické rady
· Najviac tepla vstupuje do spálne cez sklené tabule okna. Preto vybavte okná, balkóny a terasy vonkajším tienením.
· Vetrajte hlavne v noci alebo nadránom, keď je teplota vzduchu najnižšia, resp. keď je nižšia ako 25 °C.
· Ráno, keď odchádzate do práce, okná pozatvárajte a zatiahnite vonkajšie tienenie.

10 zásad pre lepší letný spánok

Pre lepší odpočinok počas tropických nocí môžete mierne pozmeniť svoje návyky pred spánkom, ale pomôže vám aj pár šikovných trikov:

  • Kvôli častému poteniu nikdy nespite bez oblečenia. Kvalitné bavlnené alebo saténové pyžamo či nočná košeľa odsajú pot a ochránia tak posteľnú bielizeň i samotný paplón.
  • Nezabúdajte na snímateľný poťah alebo matracový chránič, vďaka ktorému zabránite prestupovaniu vlhkosti do matraca.
  • Do postele si so sebou zoberte termofor, ktorý ste chvíľku pred spaním uložili do mrazničky.
  • Na noc vypojte zo zásuviek čo najviac elektrospotrebičov, ktoré kumulujú teplo, vrátane nabíjačiek na mobil, tablet alebo počítač.
  • Spálňu rýchlejšie ochladíte pomocou ventilátora, pred ktorý položíte misku s vodou. Urobte tak krátko pred spaním, aby ste sa vyhli prievanu.
  • Pred spánkom nikdy nevykonávajte nič namáhavé ani necvičte, zbytočne to vedie k prehriatiu organizmu.
  • Takisto sa pred nočným odpočinkom vyhnite ťažkým, mastným, sladkým či pikantným jedlám, ktoré tiež zvyšujú vnútornú teplotu tela. Osvieženie vám môže, naopak, priniesť uhorka či mätový čaj vychladený na izbovú teplotu, nikdy však nepite príliš veľa – zvyšuje to potenie.
  • Krátko pred odchodom do postele si doprajte vlažnú sprchu, ktorá telo kompletne ochladí.
  • Snažte sa zaujať správnu spánkovú polohu. V lete sa radšej nechúľte do klbka, telo sa usilujte maximálne roztiahnuť.
  • Na nočný stolík si pripravte rozprašovač s vodou. Môžete si ovlažiť tvár, ruky a prípadne dolné končatiny, pokiaľ sa napriek všetkému zobudíte na neúnosné teplo.
Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.