Kvalitnejší spánok vďaka šumu

Započúvajte sa do zvukov, ktoré zlepšia čas odpočinku

Zárukou zlepšenia nočného odpočinku je okrem kvalitnej posteľnej výbavy aj psychická pohoda. Nepokojné myšlienky, rušivé elementy vonkajšieho prostredia, ale aj nepríjemné zvuky môžu sťažiť čas zaspávania. Nemusíte však hneď siahať po medikamentoch, riešením môže byť aj pomoc v podobe šumu. Aké druhy poznáme a aký je ich skutočný vplyv na ľudský spánok?

Rušivé prostredie eliminuje ruch

Čo sa zdá na prvý dojem rušivé, v skutočnosti môže byť ušiam lahodiace. Prečo? Konštantný zvuk, ktorý sa v spálni prirodzene nevyskytuje, ale vie byť prítomný prostredníctvom rozmanitých technológií (prístroje generujúce rôzne druhy šumu, aplikácie v smartfóne, nahrávky z YouTube kanála a pod.), totiž vytvára bariéru pre intenzívne zvuky okolitého prostredia. Tieto sú nežiaduce, a preto ich chceme eliminovať.

Reálne ich odstrániť nejde, ale zamaskovať sa dajú veľmi dobre. Šumom. Poznáte to – pokojne spíte a zrazu vás prebudí zabuchnutie dverí, hlasný rozhovor ľudí, štekot psa, práca stavebných strojov či hrkot krytu kanála, po ktorom prechádzajú autá. Je to spôsobené zmenou konzistencie zvuku. Zjednodušene povedané – do ticha v miestnosti, v ktorej zaspávate, sa prederie náhle vzniknutý hluk. Ak ticho nahradí „permanentný“ šum, pravdepodobnosť zobudenia výrazne klesne.

Typ šumu si môžete vybrať

Rozmanité zvuky prírody či predmety v činnosti spadajú pod rôzne typy šumov. Za ich spoločného menovateľa môžeme považovať zvukovú prikrývku, na ktorú sa dokážu premeniť v prípade, že sa vo vašom okolí vyskytuje neželaný ruch a stojí v ceste pokojnému spánku (hoci nie vždy vedome).

Neexistuje univerzálny šum, ktorý by vyhovoval všetkým. Zato možností výberu je viacero. Budú vám rezonovať mechanické zvuky alebo imponovať jemné či dramatické znenie prírody? Jednotlivé melódie sú dostupné vo variante bieleho, ružového a hnedého (červeného) šumu.

Aký je medzi nimi rozdiel?

  • Biely šum predstavuje monotónny zvuk. Tento zvukový signál obsahuje frekvencie rovnakého výkonu a jeho jednotvárnosť má na svedomí, že filtruje hluk v pozadí. V prírode sa prirodzene nevyskytuje. Príkladom je ventilátor, klimatizácia, vysávač a ďalšie statické zvuky. Často sa využíva pri uspávaní bábätiek – tu si však dajte pozor na decibely a pravidelnosť počúvania.
  • Ružový šum je harmonickejší, strieda tóny s vysokou a nízkou frekvenciou. Je „hlbšie posadený“, ochudobnený o vyššie frekvencie. Niektoré štúdie ho dokonca považujú za inovatívny spôsob zlepšovania zdravia mozgu. Z tohto dôvodu našiel využitie i v kanceláriách – podporuje sústredenie, a tým aj produktivitu práce. Príkladom je dážď, morské vlny, šušťanie lístia a podobne.
  • Hnedý šum pozostáva z nižších frekvencií, charakterizuje ho viac basových tónov. V mnohom sa podobá ružovému typu, ale v tlmenejšej forme. Napomáha lepšej koncentrácii a upokojovaniu myšlienok. Príkladom je silný vietor, hrmenie, oceánsky príboj a podobne.

TIP
Ak máte problémy so zaspávaním, lepšou voľbou bude biely šum. Ak s kvalitou hlbokého spánku, víťazom bude ružový variant.

Ich vplyvom môžete zlepšiť kvalitu spánku

Zdravý spánok je skloňovaný v mnohých oblastiach. Štúdie naznačujú, že akustické metódy majú pozitívny vplyv na hlboký a stabilný spánok. V časopisoch Journal of Theoretical Biology či Frontiers in Human Neuroscience vedci uvádzajú najmä benefity ružového šumu. Výskumy sú však stále minimálne. Preto napríklad na každodenné používanie bieleho šumu existujú rozporuplné hypotézy, hoci sa využíva aj pri liečbe tzv. tinitusu (hučania v ušiach).

Vedeli ste, že?
Nájdu sa ľudia, ktorých úplné ticho rozptyľuje. Špeciálne spánkové zariadenia produkujúce šum sú tak pre mnohých najlepším pomocníkom spánku. Keďže reakcie na jednotlivé zvuky sú rôznorodé, ich toleranciu si jednoducho overíte prepínaním medzi ponúkanými zvukovými stimuláciami. Ktovie, možno sa vyspíte ako nikdy predtým.

Faktom je, že zvuky vedia stres zvýšiť, ale aj znížiť. Záleží na ich prevedení, intenzite, frekvenciách. V určitej rytmickej synchronizácii dokážu byť upokojujúce a spánok navodzujúce. Keď sa dobre vyspíme, máme viac energie, sme produktívnejší, a vytúžená kvalita spánku sa premietne aj do kvality života. Áno, zámerne pustený šum má v tomto smere naozaj veľký potenciál.

Okrem prípravy na spánok v podobe zvukovej kulisy nezabudnite aj na vhodne zvolené prvky posteľných textílií. Starostlivo vybraný typ paplóna, dobre tvarovaný a vzdušný vankúš, ale aj posteľné obliečky zabezpečia ideálne prostredie na odpočinok.

Tip na záver
Zaspávanie pri obľúbenej piesni či počúvaní podcastu skúste nahradiť alternatívou vo forme aplikácií so šumom. Na smartfón si zadarmo stiahnite Sleepo (Android) alebo White Noise Lite (iOS). Noise Machine je síce za poplatok, ale s výberom všetkých typov šumov. Čo poviete, tušili ste, že šum môže mať prívlastok „ideálny“?

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.