Zariaďovanie v znamení luxusu – obývačka

La dolce vita

Relax, spoločenské stretnutia s rodinou a priateľmi, nezriedka domáca kancelária či miesto na hranie vašich detí – obývacia izba zvláda množstvo bežných i výnimočnejších činností. Docieliť v nej príjemnú atmosféru a navyše i dojem noblesy pomôžu doplnky do bytu a kvalitné textílie. Nie vždy je to o okázalom nábytku. Ako sa zdanlivo obyčajný priestor stane nevšedným či dokonca luxusným? Je potrebný návrh obývačky od interiérového dizajnéra?

Na materiáli záleží. Alebo?

Nemusíte stráviť týždne rekonštrukciou, aby ste dosiahli očakávaný výsledok. Dokonca ani rozmery miestnosti a jej dispozičné riešenie nemajú obmedzujúci charakter pri dosahovaní luxusnej obývačky. Stačí trochu nápaditosti a trefným výberom materiálov dokážete vytvoriť trojkombináciu praktickosti, pohodlia a príťažlivej elegancie.

Kvalitná sedacia súprava a nábytok, ktorý sa môže pochváliť nadčasovosťou nielen po vizuálnej, ale aj konštrukčnej stránke, predstavuje nutný základ. Interiér totiž nemusí byť honosne zdobený, aby dýchal luxusom (príkladom je minimalizmus a industriálny štýl), a ani zariadený v duchu glamour (hoci v tomto prípade môžeme hovoriť o reprezentatívnom štýle). To, čo potrebuje, je precíznosť. Vo výbere materiálov, dekorácií, farieb a vzorov. Áno, ich súlad má v tomto smere taktiež značný podiel.

TIP
Pozrite sa na konkrétne miesto vo vašej obývačke, napríklad na sedaciu súpravu. Ako by asi vyzerala, ak by jej súčasťou boli dekoračné vankúše, ktorých látka je unikátna na prvý pohľad? A čo kreslo, cez ktoré je prehodený pléd alebo pletená deka – vnímate ten rozdiel?

Luxusný dotyk textílií

Čalúnenie sedacej súpravy či samostatného kresla má moc kúzliť, rovnako ako tkaniny, z ktorej sú zhotovené závesy/záclony/tienenie, kusový koberec či poťahová látka dekoračných vankúšov. Nielen hodváb a zamat sú nositeľmi luxusu.

  • Bavlna – dekoračné návleky zo 100 % bavlny sa vďaka bohatému výberu farieb, vzorov a motívov postarajú o jednoduché zladenie so zvyškom interiéru, alebo naopak, podčiarknu dramatickosť jednotlivých prvkov v obývačke. Jemne a husto tkaná česaná bavlna sa vám nezabudne odmeniť farebnou stálosťou a dlhou životnosťou aj po mnohých praniach.
  • Vlna – nezáleží na tom, pre aký dizajn bytu či domu sa rozhodnete. Vlnené vankúšiky zatraktívnia moderný i klasicky ladený interiér a v mixe ďalších doplnkov doň vnesú gráciu. Okrem toho sú jasným víťazom vo vytváraní útulnej atmosféry.
  • Koža – poťah vankúša z hovädzej kože síce vyžaduje chemické čistenie, no keďže ide o ľahko udržiavateľný materiál, iba sporadicky. Vďaka rozmanitosti odtieňov a decentných vzorov sa vám odmení nevšedným dizajnom a vytúženým luxusným dojmom.
  • Mikropolyester – na dotyk veľmi jemný, hebký materiál zosobňujúci komfort po estetickej i funkčnej stránke. Počas zimných mesiacov sa ľahko zmení na praktického pomocníka, keďže jeho dekoratívnosť viete pretaviť do úlohy hrejivej podložky pod hlavu. Podobne síce poslúži aj vlna a bavlna, avšak práve posledný zmienený materiál dokáže v lete príjemne chladiť.

TIP
Do obývačky neodmysliteľne patria deky a dekoračné prikrývky. Pletené, vyrobené z kvalitnej bavlny stvárnia ten pravý harmonický kontrast k už použitým štruktúram. Svoj účel výborne splnia v podstate počas všetkých ročných období. Vlnené sú skôr sezónnou záležitosťou, no dokonalým tvorcom požadovanej atmosféry.

Drahšie rovná sa kvalitnejšie a luxusnejšie?

Zadefinovali ste štýlovú víziu obývačky. Na základe (nielen) internetových inšpirácií ste zistili, že vhodne zvolený typ svietidiel je jedným z určujúcich parametrov pri vytváraní luxusne pôsobiaceho priestoru a že doplnky a textílie, respektíve dôraz na detaily, sú väčšími zástupcami luxusu, ako sa môže javiť. Sledovať pri zariaďovaní cenu je prirodzené, no nemalo by ísť o smerodajný atribút výberu.

TIP
Väčšia izbová rastlina v luxusnom črepníku či vysoká váza s kvetmi premení obývačku na očarujúci priestor. Pridajte zaujímavý svietnik, umenie v podobe sochy alebo obrazu, a sami budete prekvapení, ako „drobnosti“ rozhodujú.

Interiér dokážete zatraktívniť aj bez výrazného zásahu do rozpočtu, avšak pamätajte na to, že ak má pôsobiť naozaj luxusne, musí sa to odraziť na kvalite použitých materiálov. A za kvalitu si priplatíte. V prípade, že sa nerozhodnete pre zmeny od podlahy, ale skôr akcenty (ktoré môžu v konečnom dôsledku pôsobiť výraznejšie), investícia nebude zásadná a čas strávený v obývačke si budete naozaj vychutnávať. Navyše, jej luxusný dizajn neujde ani pozornému oku hostí.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.