Spálňa v zimnom šate

Myslite na každý detail

Prispôsobujete vzhľad a funkčnosť materiálov v spálni ročným obdobiam? Dizajn vás naladí na tú správnu vlnu, no vďaka výberu vhodných materiálov si doprajete presne také pohodlie, aké v danom počasí najviac potrebujete. Ak váhate, aký paplón a zimné obliečky zvoliť, nechajte si poradiť a nahliadnite do zloženia posteľovín spolu s nami.

Vhodný paplón je základ

Možno máte paplón, ktorý používate celoročne. No ruku na srdce, spí sa vám pod ním celý rok dobre? Nie je vám v lete príliš teplo? Nemusíte sa v zime naobliekať, aby ste sa zohriali? Dobré termoregulačné vlastnosti sú totiž základ. Každý máme doma iné podmienky a každý z nás preferuje inú teplotu, napriek tomu sú však najobľúbenejšími paplónmi v zime tie s hrejivosťou štyroch alebo piatich hviezdičiek. Čo to znamená?

Paplóny s hrejivosťou štyroch hviezdičiek majú hmotnosť od 300 do 600 g/m2, s hrejivosťou piatich hviezdičiek, ktoré sú vhodné pre skutočne zimomravých ľudí, alebo do priestorov, ktoré sa ťažko vykurujú, 400 – 500 g/m2. Gramáž však nie je jediným rozhodujúcim faktorom pri výbere paplóna. Zaváži tiež materiál výplne a spôsob prešívania.

Medzi najhrejivejšími paplónmi nájdete typy s výplňou v podobe polyesterového mikrovlákna, dutého polyesterového vlákna, ale i klasické páperové paplóny. Pri ich výbere potom rozhodujú konkrétne požiadavky. Ste silní alergici či astmatici? V tom prípade siahnite po type s antibakteriálnou úpravou.

Ak sa viac potíte a obľubujete klasiku, páperový paplón s dobrou nasiakavosťou je pre vás ten pravý. Nuž a keď si nie ste istí, aká hrejivosť vám vyhovuje, a nechcete mať dve či tri rôzne periny, stavte na variabilný typ 3 v 1.

Vedeli ste, že?
Naša telesná teplota večer a počas noci prirodzene klesá. Keď klesne príliš, má to negatívny vplyv na kvalitu spánku. Dokazujú to aj zistenia, že chronický pocit studených nôh môže viesť k častejšiemu výskytu nespavosti.

Obliečky pre zimomravých aj „horkokrvných“

Dôležitú úlohu plnia okrem paplóna obliečky. Jednoznačným zimným favoritom, ktorý zohreje v každej situácii, je flanel. Materiál, ktorý sa vyznačuje mäkkosťou, jemnosťou a odolnosťou, sa vyrába zo 100 % bavlny. Správna starostlivosť je pre zachovanie jeho vlastností nevyhnutná. Obliečky sa odporúča prať naruby a pri teplote 40 °C, čím predídete vyblednutiu farieb a prílišnej tvorbe hrčiek. Ideálne sušenie je na čerstvom vzduchu. Výhodou je, že flanel netreba žehliť, a napriek tomu si zachováva jemnosť a štýlovosť.

Ak máte radiátory pustené naplno, alebo vám je stále teplo, postačia obliečky s dobrými termoregulačnými vlastnosťami, ktoré využijete počas celého roka. Elegantný a nadčasový damask poteší oko aj pokožku a keď pri jeho praní a sušení použijete šetrné programy, odvďačí sa vám dlhou životnosťou. Hladká bavlna uspokojí každého milovníka prirodzenosti, keďže ide o jeden z najzdravších prírodných materiálov. Navyše je príjemná na dotyk a priedušná, takže je ideálna na „zababušenie“.

Ak máte radi luxus a eleganciu, zvoľte satén. Je výbornou voľbou pre alergikov a vďaka svojej odolnosti a nasiakavosti aj pre ľudí, ktorí sa viac potia. Krep svojou inakosťou zaujme na prvý pohľad, no k jeho devízam patria aj nekrčivosť, jemnosť, priedušnosť a nenáročná údržba. Prať ho môžete na 60 °C, aj keď je pravda, že sa môže mierne zraziť. Nemusíte sa však báť, výrobcovia na tento fakt zvyčajne myslia a obliečky šijú o čosi väčšie.

Nalaďte sa na sviatočnú vlnu

Po výbere vhodného paplóna a materiálu obliečok nasleduje pre mnohých najzaujímavejšia a najkreatívnejšia fáza – výber dizajnu. V aktuálnej ponuke si na svoje prídu minimalisti aj fanúšikovia extravagancie, milovníci prírodných vzorov aj kontrastných farebných kombinácií. Zimné posteľné obliečky, ktoré by však určite nemali chýbať v žiadnej spálni, sú tie s vianočnými motívmi. Hviezdy, vločky, soby, káro, odtiene výraznej červenej, tmavozelenej, snehobielej či zlatej. Tieto aspekty naladia na tú správnu vianočnú vlnu snáď aj samotného Grincha.

My si navyše spálňu v zime nedokážeme predstaviť ani bez teplých prikrývok, huňatých kobercov a vankúšov či sviečok. Počas obdobia dlhých a chladných nocí nie je nič lepšie, ako keď sa večer zabalíte do mäkkého županu a spolu s pútavou knihou a horúcim čajom alebo čokoládou vhupnete do hrejivých perín.

TIP
Pri prezliekaní postele do zimného šatu netreba opomenúť ani plachtu. Aj jej zloženie má vplyv na pohodlie počas spánku. Keď sa ochladí, ideálnym spoločníkom, ktorý zabezpečí potrebné teplo, je flanel, hodváb či froté materiál.

Vyberajte materiály rozvážne a zohľadňujte predovšetkým funkčnosť. Komfortný spánok je dôležitý v každom čase, preto zvážte osobné preferencie, potreby i ročné obdobie.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.