Máte problém so zaspávaním?

Tieto melódie vás privedú na spánkovú vlnu

Z času na čas sa to stane každému. Ležíme v posteli, cítime únavu, no spánok neprichádza. Úmorná snaha zaspať nás vyčerpáva a má negatívny vplyv na naše fyzické aj psychické zdravie. Ak sa so zaspávaním trápite pravidelne, je správny čas konať. Prvým krokom je revízia postele a posteľných doplnkov.

Bez pohodlia to nejde

Pre výdatný spánok je potrebný kvalitný, dostatočne tvrdý matrac a vankúš. Pri problémoch s chrbticou alebo kĺbmi je vhodné zaobstarať si špeciálne zdravotné modely s pamäťovou penou. Dôležitú rolu zohráva aj paplón. Čo model, to iná hrejivosť, vhodná pre rôzne ročné obdobia.

Pri zaspávaní by vám v posteli malo byť príjemne a svoju úlohu má aj posteľná bielizeň. Jej materiál vám musí stopercentne vyhovovať, či už je to bavlna, flanel alebo satén. Pri kontakte s pokožkou vás v žiadnom prípade nesmie iritovať. V opačnom prípade sa vaša myseľ neuvoľní a všetku svoju pozornosť venujete nepríjemnej obliečke.

Hudba uvoľní telo aj myseľ

Ak je vaša posteľ tip top, no zaspávanie vám aj tak trvá dlhšie, vyskúšajte hudbu. Je dokázané, že má priamy vplyv na parasympatický nervový systém, ktorý pomáha telu relaxovať a pripraviť sa na spánok.

Ľudia, ktorí pred spaním počúvajú hudbu v dĺžke aspoň 45 minút, rýchlejšie zaspávajú, dlhšie spia a v noci sa menej budia. Hudobný žáner si môžete zvoliť podľa vlastného vkusu. Dôležité je, aby tempo bolo v rozmedzí 60 – 80 bpm (z anglického beats per minute, čiže počet dôb za minútu).

Správne zvolená hudba má terapeutické účinky. Dokáže spomaliť dýchanie, znížiť frekvenciu srdca, znížiť krvný tlak, upokojiť nervový systém aj uvoľniť svalové napätie. Okrem toho je spúšťačom pre vyplavenie serotonínu a oxytocínu, ktoré sú dôležité pre pokojný spánok. Zároveň znižuje hladinu kortizolu, ktorý spánok, naopak, potlačuje.

Zostavte si svoj playlist

V prípade, že s počúvaním upokojujúcej hudby len začínate, vyskúšajte overené „spánkové playlisty“. Nájdete ich napr. na YouTube alebo Spotify. Do vyhľadávača zadajte kľúčové slová ako Sleeping Music, Deep Sleep alebo Calm Vibes a ponorte sa do relaxačných tónov.

Za vôbec najväčšiu dospelácku uspávanku môžeme považovať pieseň Weightless od britskej skupiny Marconi Union. Skladbu vytvorili v spolupráci s Britskou akadémiou pre zvukovú terapiu, ktorá sa zameriava na liečbu psychických porúch. Kapela v roku 2011 spolupracovala so školenými zvukovými terapeutmi a výsledkom je práve spomínaná skladba.

Podľa odborníkov by ste nemali zabudnúť ani na týchto 10 skladieb:

  • Airstream – Electra
  • Enya – Watermark
  • DJ Shah – Mellomaniac (Chillout Remix)
  • Coldplay – Strawberry Swing
  • Beethoven – Moonlight Sonata
  • Sheryl Crow – Lullaby for Wyatt
  • Barcelona – Please Don’t Go
  • All Saints – Pure Shores
  • Cafe Del Mar – We Can Fly
  • Adele – Someone Like You

Pár tipov na záver

  • Ak ste sa rozhodli vytvoriť si vlastný playlist, dávajte pozor na prechody medzi jednotlivými pesničkami. Štandardne býva medzi práve odohratou a nasledujúcou skladbou pauza. Je síce krátka, no náhle ticho vás môže veľmi rýchlo prebrať. Pauzu odstránite funkciou prelínanie.
  • To isté platí aj pre poslednú pesničku v playliste. Skladba by mala končiť postupným stišovaním. Na záver skontrolujte nastavenia a uistite sa, že vám playlist nebude vyhrávať dookola aj po jeho dohraní.
  • Máte aj vy obľúbené skladby, ktoré vám pomáhajú zaspať? Podeľte sa s nami o svoje tipy v komentári.
Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.