Problémy s krčnou chrbticou

Ako na zdravý a pohodlný spánok?

Výber vankúša, ktorý sa prispôsobí vašim potrebám a poskytne pohodlie, je dôležitý za každých okolností. Pri zdravotných ťažkostiach, akými sú napríklad bolesti krčnej chrbtice, si treba vyberať ešte o čosi precíznejšie. Aké vankúše sú v takomto prípade ideálne a na čo si dať pozor?

Hlava a chrbtica v jednej rovine

Ak si chcete počas noci čo najlepšie oddýchnuť, je potrebné myslieť na mnoho premenných – ideálne prostredie, relax mysle či kvalitný matrac. Pokiaľ sa však u vás objavujú bolesti krku, ktoré často vystreľujú aj do hlavy či ramena, a dochádza k nim najmä ráno, s veľkou pravdepodobnosťou bude kameňom úrazu nesprávne zvolený vankúš.

V prvom rade si treba uvedomiť, že nech spíte v akejkoľvek polohe, dôležité je udržať hlavu a chrbticu v jednej rovine. Nesprávna výška vankúša môže viesť k zvýšeniu tlaku, keďže sa krk snaží kompenzovať nedostatok opory. Nadmerné vrstvenie vankúšov navyše negatívne vplýva aj na dýchanie. To, aká výška vankúša je pre vás vhodná, zistíte podľa svojej obľúbenej polohy spánku a ideálne aj vyskúšaním rôznych typov vankúšov.

TIP
Ak budete prechádzať napríklad z páperového na ortopedický vankúš, buďte trpezliví. Aj vaše svaly si musia na zmenu zvyknúť, preto im poskytnite adaptačné obdobie, ktoré zvyčajne trvá od jedného do 14 dní.

Spánková poloha ako rozhodujúci faktor

Všeobecne sa za ideálne spánkové polohy pri problémoch s krčnou chrbticou označujú dve – na chrbte a na boku. V oboch prípadoch je vhodné, keď si podložka hlavy počas noci udržiava svoj tvar, čoho zárukou je vankúš z pamäťovej peny. Ak si zaobstaráte produkt s možnosťou regulovania výplne, určite sa dopracujete k vyhovujúcej výške a tvrdosti.

Pre spánok na chrbte je podľa odborníkov najlepšou možnosťou anatomický vankúš v tvare dvojitej vlny, kde väčšia pôsobí ako opora krčnej chrbtice a menšia ako opora hlavy. Vďaka vysokoelastickej pamäťovej pene, z ktorej je kvalitný produkt zvyčajne vyrobený, sa aj pri zmene tlaku na vankúš okamžite prispôsobí krivkám a obrysom tela. Netreba sa však obávať prílišného protitlaku. Kvalitná pamäťová pena práve pomáha uvoľniť svaly a poskytuje čo najväčší relax a pohodlie.

Pokiaľ spávate zvyčajne na boku, môžete si dovoliť aj vyšší vankúš, a to najmä v prípade, že máte širšie ramená. Ideálne je si už počas nákupu ľahnúť na vankúš presne tak, ako spávate, a zistiť, či je hlava s chrbticou v jednej línii. V polohe na boku to dosiahnete napríklad aj vďaka menšiemu vankúšu, ktorý si vložíte medzi kolená.

Vedeli ste, že?
Spánok na bruchu nie je považovaný za príliš zdravý, no uprednostňuje ho približne 16 % ľudí. Táto poloha si vyžaduje čo najnižší vankúš, aby krk nebol zbytočne vykrivený a aby kvôli jednostrannému zaťaženiu nevznikali bolesti a deformácie. Výplň z pamäťovej peny poskytne ideálnu oporu aj v tomto prípade.

Uprednostnite prevenciu a okamžité riešenie

Výmena vankúša môže byť prvým krokom na vašej ceste za lepším spánkom a bezbolestným vstávaním z postele. Ak ale napriek vašej snahe problémy pretrvávajú, prípadne sa ešte zhoršujú, nečakajte a vyhľadajte fyzioterapeuta alebo lekára. Ten by mal zistiť príčinu problému a navrhnúť vhodnú liečbu. Možno vám odporučí zvážiť aj zdravotné vankúše, ktoré sa oproti ortopedickým a anatomickým vyznačujú tým, že prešli klinickým testovaním.

Našťastie, väčšinu problémov s krčnou chrbticou, najmä pokiaľ sú v počiatočnom štádiu, vyriešite správnym sedením, ľahkými uvoľňujúcimi a posilňujúcimi cvičeniami, masážou či vhodne zvoleným vankúšom. Ak vám k tomu dopomôžu aj tieto riadky, budeme vďační, keď nám o tom dáte vedieť prostredníctvom komentára alebo správy na sociálnych sieťach.

Tip na záver:
Dôležitá je prevencia, platí to najmä pre sedavé zamestnanie. Skúste si preto do svojej dennej rutiny pridať aj strečing alebo iné ľahké cvičenie na rozhýbanie stuhnutého svalstva. Niekedy na to postačí aj 5-minútová joga.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.