Sprievodca spánkom: Výber matraca

Aké parametre zohľadniť?

Potreby pre kvalitný a pokojný spánok sa menia. Prirodzene a s pribúdajúcim vekom. Či už ste obmenili spánkovú polohu, trápia vás bolesti chrbta, alebo si jednoducho chcete dopriať väčší komfort, výber matraca má v tomto smere zásadnú úlohu – prinesie benefity v oblasti fyzického i duševného zdravia. Tak ako vybrať matrac, ktorý vás nesklame?

Správny rozmer matraca je nutnosť

Veľkosť matraca síce úzko súvisí s pohodlím, ale v prvom rade by mal byť skladačkou, ktorá presne zapadne do rámu postele. Preto sa oplatí myslieť dopredu – už samotný výber postele, či jednolôžkovej, menšej, alebo väčšej dvojlôžkovej, vás zavedie do určitej kategórie matracov. Za štandardné rozmery možno považovať:

  • 80 x 200 cm,
  • 90 x 200 cm,
  • 140 x 200 cm,
  • 160 x 200 cm,
  • 180 x 200 cm.

Ak vám počas spánku vyhovuje „letisko“, no nechcete si za matrac extra priplatiť, vyhnite sa atypickým rozmerom. V opačnom prípade sa kúpa matraca značne predraží.

TIP
Pohodlie je subjektívne. Nepísaným pravidlom však zostáva, že s výškou matraca rastie kvalita spánku. Doprajte si matrac s hrúbkou najmenej 15 cm.

Nie ste si istí, aký matrac vybrať pre manželskú posteľ? Dva samostatné matrace sú plusom v prípade, ak sa vzájomná hmotnosť partnerov výrazne odlišuje, rovnako ako ich názory na stupeň tvrdosti lôžka. Mínusom je voľný priestor, ktorý môže vzniknúť v časti, kde sa spájajú. Tento problém však vyriešite vďaka použitiu matracového chrániča, ktorý dokáže medzeru medzi matracmi schovať a čiastočne vyplniť – samozrejme, musí byť vcelku. Ideálne je zvoliť hrubší, no krok vedľa neurobíte ani investíciou do iného druhu matracového chrániča. K dispozícii sú rôzne rozmery od 140 x 200 cm až po 200 x 220 cm.

TIP
Univerzálnym riešením je tzv. partnerský matrac. Hoci ide o jednu veľkú súvislú plochu, dokáže uspokojiť požiadavky každého súčasne. Môže za to pred očami skryté rozdelenie na dve materiálovo rôznorodé časti s rozličnou tvrdosťou, prípadne i hustotou.

Tvrdosť je pre výber matraca kľúčová

To, aký je matrac tvrdý, má vplyv nielen na zdravie, ale aj na to, s akou náladou sa zobudíte. Naozaj. Vo všeobecnosti platí, že mäkšie matrace vytvárajú úsmev na tvári ťažšie. Avšak, i tentoraz sa potvrdzuje, že ide o individuálnu záležitosť. Čím sa riadiť okrem osobných preferencií?

  • Hmotnosť – čím vyššia hmotnosť človeka, tým vyššia tvrdosť matraca (všímajte si zároveň jeho nosnosť).
  • Poloha, v ktorej pravidelne spíte – tvrdšie typy sú pre vás vhodné, ak spávate na chrbte, stredne tvrdé, ak na boku, stredne mäkké, ak vám vyhovuje ležanie na bruchu.
  • Vek – pre deti a mládež sú vhodné stredne tvrdé matrace, pre dospelých tvrdšie a pre seniorov mäkšie. Najmä u ľudí v staršom veku však treba brať do úvahy materiál.

Jednotliví výrobcovia matracov majú definované viaceré, rozdielne stupne tvrdosti. Preto, ak hľadáte iba u konkrétneho predajcu, zistite si u každého ich špecifické členenie.

Nielen kvalitný, ale aj pocitovo príjemný materiál

Jednoznačnú odpoveď na otázku, aký matrac je najlepší, nenájdete. Respektíve existujú desiatky jej podôb, rovnako ako desiatky druhov materiálov – najčastejšie penové, latexové, pružinové, taštičkové, ale aj také, ktoré kombinujú viaceré látky, medzi nimi i kokosové vlákno. Preto sa pri voľbe materiálu zamerajte hlavne na to, čo vám vyhovuje a čo vás charakterizuje – z hľadiska zdravotného (hypoalergénne matrace alebo ortopedické pre osoby pripútané na lôžko), z hľadiska životného štýlu (BIO matrace s „ekologickým certifikátom“) a pod.

Odnímateľný, a teda prateľný poťah matraca by mal byť v súčasnosti samozrejmosťou. Dokáže výrazne zvýšiť hygienu lôžka a tiež zabezpečiť optimálnu cirkuláciu vzduchu. Ak sa veľmi potíte, vlhkosť výborne sajú napr. poťahy z lyocellu.

TIP
Chrániče matraca taktiež prispievajú k zlepšeniu hygieny, zároveň majú výborné absorpčné vlastnosti, zabraňujú prieniku tekutín do matraca a chránia ho pred znečistením a opotrebovaním. Spolu s kvalitnými posteľnými prestieradlami podporia v spálni zdravé prostredie.

Materiál ovplyvňuje tvrdosť a tá závisí i od roštu, na ktorý umiestnite matrac. Ak sa rozhodujete, ako si vybrať matrac ideálny pre vaše potreby, pamätajte na základné odporúčanie:

  • pružinové matrace patria na pevné latové rošty,
  • matrace bez pružín na rošty lamelové,
  • výnimkou môžu byť extra vysoké penové matrace na pevné rošty, keďže rôzne penové vrstvy zabezpečia rozloženie hmotnosti aj pruženie.

Nezabudnite ani na ďalšiu užitočnú radu – na matracoch nešetrite, ušetríte svoje zdravie. Hoci to neznie prívetivo, cena by tentoraz nemala byť kľúčová. Rozhodnutie o kúpe dôkladne premyslite a majte na zreteli, že matrac vás bude počas spánku sprevádzať niekoľko dlhých rokov. Zvážte všetky parametre a vyberte si ten správny pre vaše pohodlie.

Dôležité je myslieť aj na fakt, že máte v prvom rade vyberať podľa seba. Síce vám sused, kamarátka alebo súrodenci môžu radiť z dobrej vôle, no spať na matraci budete noc čo noc vy. A svoje telo i svoje potreby poznáte najlepšie práve vy. Tak buďte pri výbere matraca nielen obozretní, ale predovšetkým sebeckí. Vráti sa vám to aj s úrokmi. V tom najlepšom.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.