Vône podnecujú lepší spánok

Ktoré vás prenesú do ríše snov?

Kvalitu spánku ovplyvňuje mnoho faktorov. Výber správneho matraca, vankúša, posteľnej bielizne, svetlo, hluk či teplota v miestnosti. Čo si často neuvedomujeme, je fakt, že zdravý spánok nám pomôžu navodiť aj vône. Ktoré vás naladia na tú správnu spánkovú vlnu a akým spôsobom ich zaviesť do svojej večernej rutiny?

Vône ovplyvňujú každý aspekt nášho života, aj samotný spánok, a to z dôvodu, že čuch a spánok sú ovládané tou istou časťou mozgu. Vône sa stávajú súčasťou našej emocionálnej pamäte, takže keď niečo opakovane zacítime, naša reakcia sa obnoví. V tejto súvislosti je zaujímavý výskum univerzity v Heidelbergu, ktorý preukázal, že príjemné vône dokonca vedú ku krajším snom.

Vedeli ste, že?
Schopnosť reagovať na vône a pachy je jednou zo základných funkcií ľudského tela. Od nepamäti zachraňovala ľuďom život, napríklad v prípade požiaru. Dôležitosť vôní a ich vplyv na človeka si uvedomovali už staroveké civilizácie. V Egypte, Číne, Indii či v Grécku používali esenciálne oleje už pred tisíckami rokov pri príprave jedál, pri masážach, vonných kúpeľoch či obradoch a rituáloch.

Ktorá ulahodí vášmu čuchu?

Problémy so spánkom sú často spôsobené stresom či úzkosťou. Keďže uvoľnenie nám prinesie akákoľvek vôňa, ktorú považujeme za príjemnú, výber je individuálny. Napriek tomu však odborníci na aromaterapiu odporúčajú pár základných vôní, ktoré pôsobia priaznivo na spánok. Patria k nim napríklad:

  • levanduľa, ktorá upokojuje príliš aktívne myslenie, spomaľuje a prehlbuje dych,

TIP
Levanduľa sa v sušenej podobe používa ako osviežovač vzduchu, ktorý môžete vo forme malého vrecúška umiestniť do skrine, zásuvky, vankúša alebo len tak uskladniť v konkrétnej miestnosti bytu či domu. V obývačke ho ľahko schováte do dekoračného návleku na vankúš, ktorý zdobí sedačku. V spálni si zase nájde miesto na priestrannej posteli.

  • harmanček, ktorý uvoľňuje telo aj myseľ, navyše pôsobí protizápalovo a zmierňuje kŕče,
  • ruža, ktorá zmierňuje stres a podporuje proces ukladania informácií počas spánku,
  • kadidlo, ktoré upokojuje myseľ, prehlbuje dýchanie a zmierňuje bolesť,
  • ylang-ylang (sladká, tropická vôňa), ktorý upokojuje myseľ a poskytuje úľavu od úzkosti,
  • jazmín, ktorý eliminuje nepokoj a zlepšuje kvalitu spánku.

TIP
Nemusíte si vybrať len jednu konkrétnu vôňu. Vyskúšajte napríklad zmesi esenciálnych olejov, namiešané práve na uvoľnenie, zmiernenie stresu a pokojný spánok. Alebo sa len pritúľte k partnerovi. Výsledky štúdie z roku 2020 prezrádzajú, že partnerova vôňa zlepšuje kvalitu spánku o viac než 2 %, čo je podobné ako účinok melatonínu.

Sto vôní, sto spôsobov

Možností, ktorými sa vďaka vôni pripravíte na dobrý spánok, je mnoho. Môžete si užiť vonný kúpeľ, poprosiť partnera o aromatickú masáž, alebo si aplikovať pár kvapiek esenciálneho oleja na pulzujúce miesta na tele. Vďaka difuzéru sa esenciálne oleje rovnomerne rozptýlia do vzduchu, čím sa vytvorí príjemná intenzita vône a uvoľnia špecifické vlastnosti oleja.

Difuzérov je však na trhu veľa. Ultrazvukový zvlhčuje vzduch, je tichý a nájdete ho v rôznych dizajnoch, takže sa stane jedinečným doplnkom miestností zariadených v akomkoľvek štýle. Dizajnové sú aj nebulizačné difuzéry vhodné do väčších priestorov, pretože sú typické zosilnením vône. K ekonomickejším voľbám patria klasická aromalampa či tyčinkový aróma difuzér.

Vedeli ste, že?
Vedci zistili, že citlivosť na vôňu sa počas dňa mení v súlade s naším cirkadiálnym rytmom. Čuch je najsilnejší večer okolo 21:00 a najslabší počas noci.

Používate vôňu ako pomôcku pri zaspávaní? Dajte nám vedieť, ktorá vás bežne prenesie do ríše snov a akým spôsobom najradšej rozvoniate svoj domov.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.