Vankúš, obliečky, uteráky a dobrá skin care rutina

Čistá posteľná bielizeň, čistejšia pleť
Vankúš, obliečky, uteráky a dobrá skin care rutina

Kvalitná skin care rutina, ale nedostatočná hygiena textílií. Vnímate, ako si tieto činnosti navzájom odporujú? Môžete investovať množstvo času a financií do starostlivosti o vašu pokožku, no pokiaľ pokrivkáva starostlivosť o uterák na tvár a posteľné obliečky, riziku nevystavujete len zdravie pokožky. Vnímajte vašu rutinu komplexnejšie. Prečo je to dôležité?

Uterák na tvár – používate ho naozaj iba na tento účel?

Jeden malý, jeden veľký – pri uterákoch automaticky siahame po osuške a menšom uteráku, ktorý slúži na utieranie rúk a tváre. Hoci si veci radi zjednodušujeme, v tomto prípade ich vlastne komplikujeme. Prečo? Môžete prať uterák aj viackrát za týždeň, no ak si doň zároveň utierate ruky, na tvár si nanášate baktérie – nepomôže vám ani tá najlepšia starostlivosť.

  • Zaobstarajte si malý uterák určený špeciálne na tvár.
  • Každá osoba v domácnosti by mala mať osobitný uteráčik, na tvár dupľom.
  • Ak používate mejkap, pravdepodobne na uterák nanesiete jeho zvyšky – preto ho vymieňajte denne.
  • Ak mejkap nepoužívate, uterák na tvár môžete meniť obdeň.
Uterák na tvár položený na stole

TIP
Pleť si umývajte vlažnou vodou, uterák na tvár iba prikladajte, nešúchajte ním pokožku. Nové uteráky pred prvým použitím operte samostatne, bez inej bielizne, pri teplote podľa materiálu, respektíve symbolov na etikete výrobku. Zabudnite na aviváž, a ak používate sušičku, uteráčiky vyberte pred ich úplným uschnutím a nechajte dosušiť pri izbovej teplote.

Aj posteľné obliečky čarujú s pleťou

Nie doslova, no niekedy stačí málo – častejšia výmena posteľnej bielizne a dodržiavanie postupov prania – a zrazu sa pristihnete pri tom, ako sledujete, že vaša pokožka je iná. Možno ešte neviete definovať konkrétne zmeny, no registrujete ubúdajúce akné a cítite ten rozdiel. A dopracovali ste sa k nemu jednoducho – výberom vhodného materiálu obliečok a ich pravidelným praním.

Aj keď si do perín líhate po sprche a s vyčistenou pleťou, na vankúši sa hromadia mikróby a baktérie. Či chcete, alebo nie, časť skin care rutiny, ktorú pred spaním absolvujete, taktiež skončí na vankúši. No a zvyšky kozmetických produktov v kombinácii s potom majú na pleť negatívny dopad. Ako mu predchádzať?

Vankúš a obliečky na vankúš – na čo myslieť

  • Hodvábne a kvalitné saténové posteľné obliečky môžu zlepšiť textúru a jemnosť pokožky, prispievajú tiež k prevencii vrások (hladkou štruktúrou tkaniny znižujú trenie o vankúš).
  • Obliečky z kvalitnej bavlny sú taktiež skvelou voľbou, pretože sú k pokožke šetrné a dobre absorbujú vlhkosť.
  • Ak sa zameriate na výber materiálu, ale podceníte pravidelnosť prania, urobíte krok späť.
  • Ak totiž riešite problémy s pleťou, v konečnom dôsledku bude dôležitejšie to, ako často obliečky a vankúš periete, než to, z akej látky a materiálu sú vyrobené.
  • Používajte len šetrné pracie prostriedky, neagresívne voči pokožke.

Vankúše perte 1× za pol roka (odporúča sa ich meniť po 5 rokoch), posteľnú bielizeň aspoň 2× za mesiac. Jej častejšie pranie v letných mesiacoch je z hygienického a zdravotného hľadiska nutnosť. Ak vaša pleť nie je práve „v najlepšej kondícii“, obliečku na vankúš vymieňajte každý týždeň (obzvlášť to platí, ak vás trápia kožné problémy, ako napríklad rosacea či výrazné akné). Oplatí sa preto mať obliečky vo viacerých kusoch.

TIP
Ak si potrpíte na estetickosť a v spálni musí všetko tip-top ladiť, znásobte počet vankúšov v posteli. Predstavte si manželskú posteľ. Okrem paplónov a 2 základných vankúšov pridajte ďalšie vankúše iného tvaru alebo veľkosti. Vďaka tomu periny oblečiete do posteľnej súpravy a ostatné, cez deň dekoračné vankúše, môžu byť práve tie, ktorým budete obliečky meniť častejšie a v noci podporia vašu skin care rutinu.

Hygiena textílií v domácnosti – čo hovoria štúdie?

Ak nevenujete dostatočnú starostlivosť vašej posteľnej bielizni, v posteli sa vám už po týždni môžu objaviť bacily v šokujúcom množstve – viac ako 3 milióny jednotiek tvoriacich kolónie na troch centimetroch štvorcových. Aj keď to závisí od viacerých faktorov, prečo by ste mali dobrovoľne pripravovať priestor pre vznik rôznych infekcií a ochorení?

Odborníci upozorňujú, že spanie na tej istej obliečke vankúša, ktorú ani po týždni nevymeníte, môže spôsobiť kožné infekcie, alergie alebo zápaly.

Pranie ako súčasť dobrej skin care rutiny

Každá domácnosť má svoje zvyky, každý človek návyky i zlozvyky. Možno k nim patrí aj nesprávna alebo nedostatočná hygiena, hoci si to nemusí uvedomovať. Každý deň sprcha, časté umývanie rúk, dôkladné čistenie pleti, povysávaný byt – znie to skoro ako ukážkový príklad. Zapadá doň aj pravidelné pranie posteľnej bielizne aspoň 3× za mesiac? Pretože pokiaľ áno, k prevencii zdravia pripájate aj starostlivosť o vašu pokožku. Myslite na to, keď budete najbližšie poctivo dodržiavať všetky kroky vašej starostlivosti o pleť. Nech nevyjde nazmar.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.