Interiérový dizajn naprieč obdobiami – 20. storočie

Štýly, prvky, materiály
Interiérové rozloženie nábytku a doplnkov obývačky

Keď sa obzriete do minulosti, môžete pozorovať, ako sa v čase menila viera, náboženstvo, móda, technológie, ako vznikali nové myšlienky. Aj pod vplyvom spoločenskej situácie sa kreovali nové štýly s vlastným výrazovým jazykom. Bytový dizajn dodnes čerpá „z historických interiérov“ a prepája znaky jednotlivých štýlov s požiadavkami klientov. Ktoré sú typické pre 20. storočie? Akú úlohu v nich zohrával bytový textil?

Art Deco

Smer, ktorý sa zrodil vo Francúzsku tesne pred prvou svetovou vojnou a vrcholil v rokoch 1920 – 1930, je „štýlovou zmeskou“. Môžu za to práve jednotlivé obdobia, počas ktorých sa kryštalizoval. Na jednej strane ho totiž charakterizuje luxusné prevedenie interiéru – je známy kvalitou a výberom materiálov, ako napríklad ebenové drevo, slonovina, mosadz –, na strane druhej aj nerezová oceľ, chróm či plast (túto obmenu spôsobila hospodárska kríza).

V interiéri Art Deco nájdete výrazné geometrické vzory (skôr hranaté), vysokolesklý lakovaný nábytok s výraznou kresbou dreva, zrkadlové a lesklé kovové plochy, ktoré pripomínajú glamour štýl. Textil mal jasný zámer – vyniknúť. Aj pre tapety boli typické grafické vzory a kombinácia materiálov, ako hodváb, satén, vinyl.

Funkcionalizmus

Zrušenie všetkého zbytočného a všetko podriadené funkcii, to je funkcionalizmus v skratke. Premieta sa doň odmietanie umeleckej stránky architektúry. To, ako má stavba vyzerať, začali v rokoch 1920 – 1950 určovať jej funkcie (prevádzkové, hygienické, sociálne, ekonomické…). Totiž, vývoj funkcionalizmu súvisel najmä s technickým pokrokom a riešením problémov bývania a výstavby miest.

Ľudia si postupne začali zvykať na „nahé konštrukcie a steny bez ničoho“. V interiéri sa objavil strohý nábytok jednoduchých tvarov. Začali sa používať pochrómované a niklové rúrky, umelá hmota či dymové sklo a z materiálov dominovali linoleum, koženka a lakované drevo. Bytový textil mal minimálne zastúpenie. Takto zariadený interiér sa stal typickým aj pre Česko-Slovensko.

Vedeli ste, že?
Funkcionalizmus je prepojený aj s prvou umeleckou priemyselnou školou Bauhaus, ktorá bola založená v roku 1919 vo Weimare. Avantgardný architekt Walter Gropius sa zaslúžil o to, že jeho žiaci nenavrhovali len budovy, ale aj zariadenie interiéru, ako napríklad svietidlá, kreslá a podobne. A čo bolo podľa nich estetické? To, čo malo funkčnú konštrukciu a priame geometrické línie.

Modernizmus

Po druhej svetovej vojne nastúpila v oblasti dizajnu stále rastúca rozmanitosť a zmenil sa vzťah medzi myšlienkou a konečným výrobkom. Znie to trochu zložito, no i samotný modernizmus, ktorý predstavoval veľký skok od remeselnej výroby závislej od jedného človeka, v skutočnosti zložitý bol. A to aj v súvislosti s tým, čo znamená „moderný“ a pre ktoré obdobie je tento štýl typický.

Obdobie modernizmu spadá do rokov 1933 – 1965, no stretnete sa aj s názormi odborníkov, ktorí tvrdia, že zahŕňa najmä roky 1947 – 1957. Modernizmus prebral prvky funkcionalizmu (a zároveň sa s ním prelínal), opustil zdobenosť a honosnosť, no jeho estetika vychádzala nielen z „kvádrových línií“, ale aj tých oblejších. Keďže bol skúpy na „cibrenie“, bytový textil upúšťal od vzorov. Ak sa vyskytli, tak len ako veľmi nenápadná a nevýrazná súčasť textílií.

Vedeli ste, že?
Koncom 60. rokov minulého storočia modernizmus doslova vyšiel z módy a z interiérov sa vytratil. Záujem začal narastať najmä vďaka knihe. Zaujímavé však je, že jej autorka (Cara Greenberg – Mid-Century Modern: Furniture of the 1950s) priznala, že si tento termín vymyslela. No moderna bola na svete. Keď v roku 1983 kniha vyšla, odštartovala postupné znovuzrodenie modernizmu. To vypuklo v 90. rokoch – kúsky, ktorými by ste si chceli pred dvadsiatimi rokmi zariadiť interiér a ktoré boli považované za zastarané a takmer bezcenné, sa zrazu predávali za tisíce.

Minimalizmus

Minimalistický štýl ovplyvnil najmä japonský „tradičný dizajn“ wabi-sabi. Zjednodušene by sme o minimalizme mohli povedať, že v tomto duchu zariadený interiér má všetkého čo najmenej – materiálov, detailov aj foriem. Je bez ozdôb, doplnkov a „zbytočných“ dekorácií. Vyznačuje sa čistými líniami a jednoduchými tvarmi. Rozkvet zažil v 60. a 70. rokoch 20. storočia, no aj dnes patrí k najpreferovanejším smerom.

Princípom minimalizmu je vytvárať otvorený priestor medzi interiérom a exteriérom. Aj preto v ňom hrá hlavnú úlohu práca s prirodzeným svetlom. „Prázdny interiér“, ktorý je pre minimalistický štýl typický, týmto spôsobom získava na útulnosti. Na rozdiel od Art Deca má achromatickú farebnú škálu, v ktorej jednoznačne dominuje biela. To platí aj pre bytový textil, ktorý je zároveň oslobodený od rôznych vzorov, a hĺbku mu dodávajú skôr štruktúry látok. Spálňu vďaka tomu môžete pretvoriť na príjemnú relaxačnú miestnosť.

Brutalizmus

Iba kompaktné, praktické a multifunkčné veci v interiéri – v štýle brutalizmu do značnej miery cítiť minimalizmus. V čom sa líši? Brutalizmus (pravdepodobne z francúzskeho béton brut = hrubý betón) vznikol v 50. rokoch 20. storočia v Británii (trval cca do 70. rokov). V povojnovom období „nebol čas na prikrášľovanie“, a tak aj budovy a interiéry naberali na funkčnosti, hospodárnosti a jednoduchosti.

To sa ukázalo napríklad v podobe monolitických betónových povrchov, tehlových a kamenných obkladov, respektíve stien. Železobetónové konštrukcie s odhalenými stavebnými materiálmi sa stali milovanými a nenávidenými zároveň. Bytoví dizajnéri z tohto štýlu dodnes čerpajú a v interiéri venujú veľký priestor pohľadovému betónu, pričom obnažené konštrukcie a technické prvky „povyšujú“ nad estetickosť.

TIP
Surový dizajn a „neopracované materiály“ brutalizmus zachovávali absenciou bytových textílií. V súčasnosti nie sú interiéry zariaďované výhradne v tomto štýle, ale preberajú aj iné prvky. Preto sú drsné steny dopĺňané o vybavenie, ktoré vám má navodiť chýbajúcu útulnosť, predovšetkým v spálni. Aj keď závesy a koberce sú tabu, kvalitné jednofarebné posteľné obliečky vo svetlých tónoch môžete doplniť o ďalšie dekoračné vankúše. Mali by však pôsobiť ako jeden farebný celok s ostatnou posteľnou bielizňou.

Postmoderna

Dôraz na jednoduchosť a funkčnosť sa v 70. rokoch začal meniť. Estetickosť už mala v roku 1977 inú váhu (vtedy nové architektonické tendencie popísal americký teoretik Charles Jencks). Funkcionalizmus a minimalizmus sa pre ľudí stali neprívetivými, pre architektov zas nudnými. Preto prvky, ktoré boli v moderne zatracované, zažívali návrat. Ozdobnosť a ornamentálnosť však dostali nový význam, pretože spájali viaceré smery, čo vytváralo až „hravo extravagantnú formu“.

Do interiéru sa vniesla farebnosť (neutrálne odtiene vystriedali pestré farebné tóny), ale aj kombinácie netradičných povrchov a rôznych geometrických tvarov. Ajbytový textil konečne dostal veľký priestor na vyjadrenie. Typické preň bolo miešanie textúr a farieb. Dalo by sa povedať, že v tomto smere sa postmoderna približovala k eklekticizmu.

Vedeli ste, že?
Na Slovensko priniesol duch postmoderny architekt Ján Bahna, ktorý sa preslávil najmä realizáciou postmodernistického interiéru v obchodnom dome Ružinov – vtedy pod názvom Dom odievania. Jeho kúzlo však pominulo pri prestavbe budovy v 90. rokoch.

High-tech

V 80. rokoch minulého storočia sa zvýšil záujem o nové technológie, futurizmus a tiež sci-fi dizajn. Štýl high-tech tak začal zosobňovať praktické zariadenie premyslené do posledného detailu. Je pragmatické a vyhýba sa dekoratívnosti. V interiéri predstavuje akúsi „ódu na moderné výdobytky ľudstva“, prináša doň rôzne vychytávky a pri nábytku sa zameriava na multifunkčnosť.

To, čo sa na prvý pohľad zdá jednoduché, v sebe ukrýva dôvtipný dizajn – vstavané spotrebiče,nábytok, ktorý sa dá transformovať a zmeniť tak jeho účel a podobne. Zjednodušene povedané, točí sa okolo pokroku a inovácií. Farebná schéma využíva kontrasty a často sýte farby (a tiež bielu, červenú, čiernu alebo bielosivé kombinácie). K materiálom patrí najmä kov, sklo a plast. Typické sú aj lesklé povrchy (nielen na nábytku, ale napríklad aj v podobe liatej podlahy), vrstvenie zabudovaného viacúrovňového osvetlenia a bytový textil obmedzený skôr na nábytok na sedenie.

TIP
Ak si chcete zariadiť spálňu v štýle high-tech, posteľ nemusí mať klasický obdĺžnikový tvar, ale jej rám môže byť atypický, akoby spojený v jednom kuse s nočnými stolíkmi, ktoré spolu s konštrukciou opticky levitujú nad zemou (vyhnite sa posteli na nožičkách). Konštrukciu podsvieťte, špeciálne osvetlenie však prenechajte aj stropu. So vzormi na posteľných obliečkach to nepreháňajte, no zato sa môžete vyšantiť v sýtosti ich jednofarebného prevedenia.

Dekonštruktivizmus

80. roky priali aj štýlu, ktorý narúšal pravidelnosť tvarov a expresívne narábal nielen s formou, ale aj s geometrickou (ne)vyváženosťou. Stručne zhrnuté, popieral zaužívanú predstavu o forme v architektúre, a to až tak, že sa pri ňom skloňujú slová, ako deformácia či „kontrolovaný“ chaos.

Nesúlad proporcií paradoxne vytvára interiér, ktorý je vizuálne pôsobivý. „Prístup k hmote“ je vnímaný z rôznych uhlov pohľadu. To znamená, že nepravidelnosť hrá hlavnú úlohu. Tento originálny štýl dominuje najmä vonkajšej podobe budov, no keďže je pre dekonštruktivistov určujúca nepravidelná geometria, pri zariaďovaní spálne s prvkami tohto štýlu môžete využiť napríklad dekorácie atypických tvarov a posteľné obliečky s abstraktnými motívmi. Napokon, dekonštruktivizmus v sebe odráža aj stopy umenia abstraktného expresionizmu.

Interiérový dizajn v spálni

Vkus sa v priebehu života mení, ovplyvňuje ho prostredie, v ktorom sa pohybujete, životný štýl, ktorý vediete, ľudia, s ktorými trávite čas. Avšak vplýva naň aj duch minulosti, hoci dnes už v rôznych obmenách a kombináciách. Dizajn sa rozvetvil do mnohých štýlov, pokrok umožnil materiálovú a produktovú pestrosť. Aj preto sa práca bytových dizajnérov stáva čoraz vyhľadávanejšou – a to je dobre. Spálňa je totiž pri zariaďovaní najviac podceňovanou miestnosťou.

Nech už sú vaše štýlové preferencie akékoľvek, mala by byť predovšetkým interiérom, z ktorého cítiť harmóniu, sviežosť posteľnej bielizne a kvalitu, ktorá sa vďaka správne zvoleným materiálom odrazí aj na spánku. Dobrá správa? S posteľnými obliečkami dokážete operovať na všetkých frontoch.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.