Farby: Výrazné motívy a steny zdobené tapetou

Žonglovanie s emóciami a vzormi

Tie, ktoré nič nepokazia, alebo tie, ktoré majú potenciál premeniť interiér na neobyčajný? Tapety do spálne dokážu zastať hlavnú úlohu pri jej zariaďovaní. Aj keď pre spánok je kľúčová kvalitná posteľ, matrac a posteľná bielizeň, okolitý priestor nie je zanedbateľný. Neberte preto na ľahkú váhu ani „ošatenie stien“. Vytvárajú celkový dojem z miestnosti, a teda aj pocit, ktorý vo vás bude vzbudzovať, keď do nej vstúpite.

Svojrázne stvárnenie stien – úloha pre tapety

Trúfnete si? Práca s nimi je oveľa jednoduchšia ako kedysi, dokonca aj samotné strhávanie je bezproblémové. To ale predbiehame – k nemu vôbec nemusí dôjsť. Stačí dodržať niekoľko jednoduchých pravidiel. Než ich však začnete praktizovať, mali by ste poznať odpovede na otázky:

  • V ktorej miestnosti chcete použiť tapetu? Aký je účel vybraného interiéru? Ovplyvnia totiž materiál tapety aj samotnú farebnosť.
  • Aký je váš preferovaný štýl, resp. zariadenie bývania? Držte sa ho. Môže sa stať, že sa vám veľmi zapáči tapeta, ktorá ale nebude dizajnovo korešpondovať so zvyškom interiéru. Riskujete, že konečný výsledok nebude taký, ako ste si predstavovali.
  • Akú veľkú plochu chcete otapetovať? Odpoveď na túto otázku sa podpíše na výbere veľkosti vzorov, motívov a aj na realizácii. Na vytapetovanie celej miestnosti by sa asi predsa len hodil odborník.

Odvážne alebo decentne?

Spálňa si zaslúži dostatok pozornosti a času venovanému jej zariadeniu. Spomíname to, pretože sa bežne stáva opomínanou miestnosťou. Pozornosť na seba strhne kuchyňa, kúpeľňa a obývačka a v spálni sa zúži iba na výber skrine a postele. Lenže na váš spánok nevplýva iba to, čo sa v miestnosti nachádza, ale tiež to, čo v nej nenájdete – či už ide o farby, kvalitnú posteľnú bielizeň, zladený nábytok, alebo veci a doplnky, ktoré budú vystupovať ako dôležité detaily.

Napadlo vám použiť tapety na stenu spálne? Alebo dokonca na všetky steny? Aj druhá možnosť je dobrý nápad, ktorý nepatrí len do dôb minulých. Všetko závisí od toho, aká farba a jej sýtosť bude na tapete a tým pádom aj v interiéri dominovať. Zaváži však aj to, či sa rozhodnete pre vzory, 3D motívy, abstraktnú grafiku, veľkoformátové scenérie a pod. Posledné dva príklady pre kompletne vytapetovanú spálňu nie sú vhodné. Za čelom postele alebo oproti nej však môžu vyzerať veľmi dobre a navodiť príjemnú atmosféru.

Krok za krokom k nápaditému interiéru spálne

Príklad 1 – tapety budú zdobiť všetky steny:

Cieľom je jemnosť, umiernenosť a pôvabnosť. Steny na seba nemajú strhnúť všetku pozornosť a majú prirodzene lahodiť očiam. Ako to vyzerá v praxi?

a) Môžete si vybrať jednofarebnú tapetu, ktorá má ale zaujímavú textúru, prípadne reliéf – jednoducho nie je hladká a práve to ju robí zaujímavou. Prednosť majú farby so slabou intenzitou.
b) Môžete si vybrať viacfarebnú vzorovanú tapetu, ktorá však nebude pôsobiť príliš dramaticky. To znamená, že ak bude vzor výraznejší, bude lepšie pridržiavať sa farebnej palety tón v tóne. Pokiaľ bude nenápadný, dve až tri farby sú vítané, no ich sýtosť by mala byť miernejšia.

TIP
Ak vás nadchnú „okaté“ tapety, ich prenikavosť môžete zjemniť. Ako? Možno prekvapivo, a to pridaním ďalšieho prvku na stenu, ktorým je drevený obklad (prípadne iný materiál). Mal by zaberať ⅓ steny v jej dolnej časti, byť odtieňovo neutrálny a dizajnovo pripomínať vizuál kazetového stropu. Tento spôsob síce automaticky nepasuje každému štýlu, no dokáže vytvoriť naozaj nevšedný interiér – áno, aj ten moderný.

Príklad 2 – tapeta bude zdobiť jednu stenu:

Cieľom je upútanie, farebná dominantnosť, atmosféra. Vytapetovaná stena má za úlohu osloviť ihneď po vstupe do spálne, má prebrať výraz miestnosti, to znamená, že nábytok a zvyšok zariadenia má charakterizovať jednoduchosť.

a) Môžete si vybrať vzorovanú tapetu, ktorá ale nie je pestrofarebná a tým pádom je síce zaujímavým prvkom vďaka vzorom, no zároveň ľahko kombinovateľným a dobre laditeľným so zvyškom zariadenia – stále zostane priestor aj pre vzorované obliečky.
b) Môžete staviť na veľkoformátové motívy či abstraktné obrazce v sýtych farbách. Príroda, obľúbené miesto vo svete, umelecké dielo – tapetu viete tematicky prispôsobiť tomu, čo vás charakterizuje – prirodzene si tak navodíte atmosféru, ktorú máte radi, a zaspávanie bude o to príjemnejšie.

Hra textúr a materiálov

Niekedy sú strojcom podmanivého interiéru solitérne kúsky či dizajnový nábytok, inokedy je to tapeta. V oboch prípadoch však majú slovo textílie a použité materiály, pretože ho dotvárajú. Jedna textúra či materiál môže pôsobiť monotónne, zatiaľ čo kombinácia viacerých atraktívne. Mixujte drsné a hladké tkaniny, látky o rôznej štruktúre, drevo s kovom – samozrejme tak, aby navzájom ladili. Aj toto je krok, ako si vyskladať autentický a vkusný domov.

Milí čitatelia, ako je to s výberom farieb v spálni u vás doma? Máte skúsenosti s použitím tapety v interiéri? Ak áno, ktorá kombinácia textúr, motívov či reliéfov u vás vedie? Budeme radi, ak sa s nami podelíte o cenné rady a skúsenosti.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.