Najúčinnejší domáci pomocníci pri čistení a údržbe

Siahnite po správnych prípravkoch

Aby bolo upratovanie domácnosti efektívne, potrebujete mať systém. Ak systém máte, potom chýba už iba pravidelnosť a kvalitné prípravky. Tie, ktoré vám prácu uľahčia a zároveň zabezpečia, aby ste tú istú činnosť nemuseli robiť viackrát. Tie, ktorých zloženie je jednoduché, účinnosť vysoká a dostupnosť bezproblémová. Ktoré to sú?

Citrón

  • Čistá mikrovlnná rúra: Citrón nakrájajte na viac dielov, vložte do misky s vodou (naplnenou cca do polovice) a zapnite zohrievanie na najvyšší výkon na 5 minút. Mastné škvrny a nečistoty sa poddajú, stačí už iba zotrieť handričkou. Zároveň tak predídete dodatočnému umývaniu mikrovlnky, ktoré je viac ako vítané, ak na jej čistenie používate chemický prípravok.
  • Pohlcovač pachov v chladničke: Rozmanitosť potravín pri skladovaní spôsobí mix pachov, ktoré nemusia byť vášmu čuchu po vôli. Úlohy špeciálneho produktu z drogérie sa rovnako dobre zhostí aj prekrojený citrón. Z oboch jeho častí vydlabte trochu dužiny a dosypte po lyžičke soli. Tento prírodný pohlcovač má aj alternatívu – deci octu naliateho v poháriku a umiestneného v zadnej časti niektorej z políc chladničky.

TIP
Ak potrebujete vyčistiť kuchynské dosky a lopáre, stačí prekrojiť citrón a dužinou prechádzať po ich povrchu. Okrem toho, že vyčistíte aj „zažratejšiu“ špinu, zbavíte ich nepríjemných pachov, ktoré v sebe môžu držať po krájaní niektorých potravín.

Kyselina citrónová

  • Starostlivosť o práčku: Zásluha na tom, že si môžeme líhať do čistej a voňavej postele, patrí okrem iného práčke. Preto má zmysel venovať pozornosť aj jej údržbe. Kyselina citrónová je účinná v boji proti minerálnym usadeninám či pri odstraňovaní začínajúcich plesní. S octom má v tomto smere veľa spoločného, no na rozdiel od neho je šetrná ku gumeným komponentom práčky a nemá takú výraznú „vôňu“. Do zásobníka na prací prášok nasypte cca 80 – 100 g kyseliny citrónovej a zapnite najkratší prací cyklus pri teplote aspoň 60 °C. Nakoniec nezabudnite bubon práčky a tesnenia utrieť mäkkou handričkou.

TIP
Množstvo kyseliny citrónovej závisí aj od toho, aká tvrdá voda je vo vašej lokalite a ako často periete. Do práčky jej nepoužívajte viac ako 200 g a práčku čistite cca 3× ročne – to platí vo všeobecnosti.

  • Čistá sanita aj armatúry: Čisté a bez šmúh vám pomôže udržať aj batérie, toaletu či obkladačky. Pripravte si nádobu s 200 g kyseliny citrónovej a zalejte ju litrom vriacej vody. Keď sa celkom rozpustí a vzniknutý roztok vychladne, prelejte ho do nádoby s rozprašovačom a pustite sa do jednoduchého a rýchleho upratovania so zaručeným výsledkom.

Vedeli ste, že?
Kyselina citrónová výborne zvládne aj upratovanie v kuchyni vrátane pripálenín na panvici či škvŕn v dreze. Nie je však vhodná na čistenie hliníkových nádob a pracovnej dosky z mramoru či iného „pórovitého“ kameňa (rovnako ako ocot).

Sóda bikarbóna

  • Čistenie matraca: Je skvelé, ak má matrac snímateľný poťah, ktorý môžete kedykoľvek vyprať. Táto možnosť však nie je samozrejmosťou, a preto je dobré poznať účinný a pritom jednoduchý spôsob, ako mu prinavrátiť bielosť a udržať ho hygienicky čistý. Cez sitko s malými otvormi vysypte sódu bikarbónu na povrch matraca. Vezmite kefku s jemnými štetinami, navlhčite ju a krúživými pohybmi sódu zapracujte – s vodou to však veľmi nepreháňajte. Nechajte pôsobiť približne hodinu a následne matrac dôkladne povysávajte. Tento spôsob čistenia môžete využiť aj pri znečistení kobercov.

TIP
Každý druh matraca má špecifické nároky na údržbu. Dôležité je dbať na inštrukcie uvedené na štítkoch produktov. Pokiaľ si však na domáce čistenie netrúfate a obávate sa prípadného poškodenia, zverte ho do rúk špecialistov, ktorí sa o hĺbkovú očistu postarajú.

  • Bytové textílie bez fľakov: Škvrny na čalúnenej sedačke či kresle, mastná škvrna alebo rozliate červené víno na dekoračnom vankúši – nič, čo by kuchynská sóda nezvládla. Základom je namiešať jej správny pomer s vlažnou vodou, ktorý je šetrný k textíliám. Ideálne 2 : 1. Nechajte takto namiešaný roztok chvíľku pôsobiť a následne jemnou handričkou škvrnu šúchajte, ale nedrhnite. Na rozliate víno bude lepšou voľbou studená voda v pomere 2 lyžice vody na lyžicu sódy bikarbóny. Pastu, ktorá zmiešaním vznikne, vmasírujte do postihnutých miest a po zaschnutí povysávajte.

Soľ

  • Čistenie matraca: Opäť, no tentoraz so soľou. Tá vám totiž pomôže odstrániť fľaky od potu. Do litra horúcej vody stačí pridať 4 polievkové lyžice kuchynskej soli, počkať, kým sa rozpustí, namočiť do nej handričku a tú následne priložiť na škvrnu na matraci. Po 10 minútach tento postup zopakujte, avšak už iba s čistou vodou.
  • Kuchynský riad bez pripálenín, dekorácie bez škvŕn: Soľ je abrazívna, a preto jej výborne ide odstraňovanie zvyškov jedál a pripálenín z kuchynského náčinia. Dobre si poradí aj s ťažko odstrániteľnými škvrnami od kávy či čaju na šálke a tiež so zvyškami nečistôt vo váze. Ak máte vo váze umelé kvety, tieto zase zbaví prachu. Stačí ich vložiť do igelitovej tašky, pridať zopár lyžíc soli a poriadne pretrepať.

TIP
Ak periete nové rifle či uteráky, niektoré gazdinky odporúčajú do nádobky na prací prášok pridať ½ šálky soli. Dôvodom je zafixovanie farieb, respektíve zabránenie ich vyblednutiu pri ďalších praniach.

Olej

  • Drevený a kožený nábytok: S pár kvapkami olivového oleja na handričke docielite lesklý vzhľad dreva a „sýtosť“ kože. Oba materiály olej dobre absorbujú, a to bez toho, aby zostali na povrchu mastné. Je však dobré mať poruke ešte jednu čistú handričku, s ktorou naolejované plochy dočistíte.
  • Granitový drez: Aj drez, ktorý je veľmi odolný voči nárazom, škrabancom či vysokým teplotám, si zaslúži starostlivosť. O tú sa postará olej. Prečo? Ak na čistý a do sucha poutieraný drez nanesiete olivový olej, vytvoríte ochranný film, vďaka ktorému sa špina a vodný kameň nebudú usadzovať v takom množstve. Pravidelnosť v tomto prípade zaručí, že na čistenie drezu nebudete potrebovať žiadne špeciálne prípravky.

Ocot

  • Čistá podlaha bez šmúh: Ak máte laminátové či vinylové podlahy, možno sa vás pri ich umývaní zopárkrát zmocnila nervozita, za ktorú mohli šmuhy. Objavili sa aj napriek tomu, že ste zem predtým povysávali a podlahu dôkladne zotreli mopom a špeciálnym prípravkom. Nabudúce stačí pridať trochu octu, cca 1 deci na 2 l teplej (nie horúcej) vody, a nepríjemnostiam predídete. Pozor však na podlahy z dreva, pri ktorých sa používanie octu neodporúča.
  • Univerzálny pomocník: Ocot „domácim“ čistiacim prostriedkom kraľuje. Možno s ním vyčistiť takmer čokoľvek – vaňu, toaletu, odtoky, rýchlovarné kanvice, vyleštiť okná, vodovodné kohútiky a sprchové hlavice, dokonca príjemne zmäkčiť oblečenie či posteľnú bielizeň.

Dobré rady na záver:

Ocot môžeme označiť za multifunkčný čistiaci prostriedok. Aj jeho používanie však má svoje hranice, hoci niektoré odporúčania na internete ich nerešpektujú.

Nemali by ste ho aplikovať na:

  • Drevo a voskovaný nábytok.
  • Prírodný kameň (napr. žulu, mramor).
  • Zrkadlá.
  • Spotrebiče, v ktorých dôjde k stretu s gumenými komponentmi.
  • Škáry medzi obkladačkami (jeho kyslosť môže znehodnotiť škárovaciu hmotu).
  • Pozor si dajte aj pri praní – ak ste použili prací prostriedok obsahujúci bielidlo, jeho kombinácia s octom by mohla vytvoriť neželanú vysokú koncentráciu chlóru a kyseliny chlorovodíkovej.
Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.