Ako na účinné a zdravé upratovanie pri alergikoch a malých deťoch?

Sprievodca výberom prostriedkov a postupov

Upratovanie domácnosti je nevyhnutnou súčasťou zdravého bývania. Nájsť tie správne postupy a čistiace prostriedky môže byť občas tvrdým orieškom, najmä ak s vami býva alergik, malé dieťa alebo ktokoľvek s príliš citlivou pokožkou. Aby sme vám v tejto neľahkej úlohe pomohli, zhrnuli sme pár rád, vďaka ktorým sa vyhnete alergickým reakciám a podobným zdravotným ťažkostiam.

Venujte dostatočnú pozornosť zloženiu produktov

Pokožka bábätiek či ľudí trpiacich ekzémami a inými kožnými chorobami si vyžaduje špeciálnu starostlivosť. To isté platí aj pri alergikoch a astmatikoch, a to nielen v rámci používania kozmetických prípravkov, ale aj čistiacich prostriedkov. Tie bežné zvyčajne obsahujú chemikálie, ktoré môžu dráždiť pokožku aj dýchacie cesty. Ak ste z akéhokoľvek dôvodu citlivejší na podobné zložky, treba sa im vyhnúť. Ako na to?

V prvom rade je dôležité vylúčiť používanie prostriedkov, ktoré obsahujú dráždivé, vysušujúce alebo dokonca alergizujúce zložky. Ide najmä o syntetické farbivá, parfumy, optické rozjasňovače či konzervanty. Problémy môžu spôsobovať bielidlo, chlór, amoniak aj formaldehyd. Ako ideálne sa potom ukazujú hypoalergénne a čisto prírodné produkty.

Vedeli ste, že?
Pracie a čistiace prostriedky vhodné pre alergikov či bábätká majú zvyčajne prírodné zloženie a tie najlepšie sa môžu pýšiť certifikátmi zaručujúcimi ich kvalitu. K prírode sú často šetrné aj výrobnými postupmi, biologickou odbúrateľnosťou či recyklovateľnými obalmi. Použiť však môžete aj domáce alternatívy čistiacich prostriedkov, ku ktorým patria napríklad sóda bikarbóna, ocot či citrón.

Nielen ČÍM, ale aj AKO

Zdravé upratovanie nie je len o zvolených produktoch, ale aj postupoch. Začnime typickým alergénom, ktorým je prach. Zbavíte sa ho len častým utieraním a vysávaním. Pomôže vám pritom odstránenie nepotrebných vecí a dekorácií z povrchov, ale aj používanie rúška alebo respirátora. Samozrejmosťou by mal byť hypoalergénny prostriedok na odstránenie prachu, nielen suchá prachovka, a vysávač, ktorý nevíri čiastočky prachu naspäť do priestoru.

V domácnostiach s alergikmi treba navyše na pravidelnej báze dezinfikovať povrchy a prať alebo tepovať koberce. Následne je dôležité ich pred opätovným používaním a rozložením nábytku dôkladne vysušiť, aby ste predišli vzniku plesní.

Kapitola sama osebe: Posteľ

Spánkom trávime približne tretinu života, preto si posteľoviny (nielen) v domácnostiach s alergikmi vyžadujú špeciálnu pozornosť. Oprať obliečky a väčšinou ani vankúš a paplón nie je problém, najmä pokiaľ zvolíte už spomínaný hypoalergénny alebo prírodný prací prostriedok a sledujete informácie na štítku. No ako vyčistiť matrac a odstrániť z neho odumreté časti pokožky, roztoče aj iné alergény?

Matrac je potrebné najskôr povysávať, neskôr použiť prípravky na čistenie alebo pranie, podľa toho, nakoľko je znečistený a či je daná časť prateľná, a následne zvoliť špeciálny prípravok na odstránenie alergénov. Takto vyčistenú posteľ je ideálne zaodieť do obliečok z prírodných materiálov s antibakteriálnymi vlastnosťami a meniť ich raz týždenne.

TIP
Keďže je kvalitný matrac drahšou záležitosťou a nie je úplne jednoduché ho poriadne vyčistiť, nielen v domácnostiach s malými deťmi, ľuďmi trpiacimi inkontinenciou či alergikmi sa zíde matracový chránič. Jeho navliekanie aj údržba sú jednoduché a tento pomocník vám mnohokrát ušetrí čas, nervy aj peniaze.

Len neustálym skúšaním si každý nájde prostriedky, ktoré presne vyhovujú jeho špeciálnym potrebám, a postupy, ktoré eliminujú nepríjemné alergické symptómy, ale aj zefektívnia samotné upratovanie. Na záver však ešte pripájame 3 jednoduché rady, ktoré sa môžu hodiť každému:

  • V žiadnej domácnosti s obyvateľmi trpiacimi dýchacími problémami by nemala chýbať čistička vzduchu, ktorá z neho odstraňuje mikroskopické častice, ale ani zvlhčovač vzduchu, ktorý okrem zlepšenia dýchania pomáha odstrániť aj štípanie očí či zvýšenú únavu. Bonusom je, že chráni taktiež životnosť drevených podláh a nábytku.
  • Ochrana rúk je pre ľudí trpiacimi kožnými ochoreniami alebo prejavmi alergií nevyhnutnosťou. Používaním rukavíc bez latexu sa vyhnete zbytočnému vysušeniu pokožky a symptómom alergií, ktoré môžu vzniknúť z prípravkov, ale aj samotného latexu. Starostlivosť o ruky je vhodné následne doplniť hydratáciou. Či už v podobe prírodného mydla, oleja, krému, alebo mlieka, eliminujete tak vysúšanie a praskanie kože.
  • Pri malých deťoch je dôležité pravidelné čistenie hračiek. V plyšových sa môžu držať prachové častice a roztoče, v tých do vody zas zvyknú vznikať plesne.

A ako to vyzerá u vás? Zamýšľali ste sa niekedy nad zložením čistiacich prostriedkov, ktoré doma máte? Ani zďaleka sme nespomenuli všetky účinné postupy, ktoré pomáhajú pri upratovaní ľuďom s alergiami alebo citlivou pokožkou. Aj napriek tomu veríme, že s našimi tipmi a základným prehľadom budete vedieť, na čo sa pri najbližšom upratovaní domácnosti zamerať.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.