Vrstvenie materiálov a produktov v jednotlivých miestnostiach

Útulný domov vďaka drobným zmenám

Neviete si dať rady so zútulnením priestoru? Alebo je váš interiér hotový, ale stále to nie je ono? Poradíme vám jednoduchý tip, ktorým je vrstvenie materiálov. Tým základným a najjednoduchším variantom sú textilné doplnky. Nielenže ich možno relatívne rýchlo zmeniť podľa aktuálnej nálady či sezóny, ale urobia naozaj veľkú službu v zútulňovaní. Poskytneme vám zopár rád, ako ich jednoducho a efektne zakomponovať do interiéru.

Využiť môžete steny, kde vrstvíte obrazy, závesné rastliny či police s dekoráciami. Zabudnúť by ste nemali ani na závesy a záclony, ktoré tvoria naozaj veľkú časť vertikálnej plochy v interiéri a sú dôležité aj z hľadiska ozveny. Dôležitou súčasťou sú koberce, behúne a kožušiny, ktoré vnášajú do príbytkov to pravé teplo nielen pocitovo, ale aj fyzicky. A v chladnejšom období sú viac než vítané.

TIP:
Vrstvenie textilných doplnkov sa hodí do každého typu interiéru. Nebojte sa ich vniesť aj do minimalisticky ladeného. Dôležitý je výber materiálov a farieb.

Ako zútulniť kuchynský či jedálenský kút?

Vrstvenie v kuchyni môže byť aplikované aj pomocou kuchynských doplnkov. To, čo používate často, prípadne niekoľkokrát za deň, pokojne vyložte na kuchynskú dosku. Využite na to vzhľadné dózy, stojan na knihu či kvetináč s bylinkami, doplňte štýlovou utierkou alebo chňapkou – a útulný dekoračný kútik je hotový.

Radi stolujete v jedálni za jedným stolom? Nemusíte sa viazať len na jeden obrus. Ak ich doma máte viacero , prípadne vám v skrini stojí starší kúsok, skombinujte ich. Jednoducho ich navrstvite cez seba. Pracovať môžete s jednoduchším a uhladenejším vrstvením hodiacim sa do strohejšie ladených interiérov, kedy použijete navrch položený behúň, prípadne si ho vytvoríte preložením zo starého obrusu. Viac slávnostným aj útulným sa môže stať obrus, ktorý zdanlivo nedbalo nariasite cez stôl a naň poukladáte dekorácie.

Textilné prestieranie je výbornou voľbou nielen z hľadiska starostlivosti, kedy ho po použití jednoducho operiete. Ponúka totiž viacero štýlov pre stolovanie. Okrem klasického umiestnenia pod tanier ho môžete naaranžovať aj spustením zo stola či položením do jeho stredu, prípadne ho použiť ako textilný obrúsok. Fantázii sa medze nekladú.

Spomínané textilné obrúsky sa stávajú opäť bežnou súčasťou stolovania. Sú ekologickejšie ako papierové a zároveň – podobne ako prestieranie – ponúkajú niekoľko možností využitia, ako aj aranžovania. Skúste jednoduchý tip s vložením obrúska do polievkového taniera a výsledný efekt určite poteší oko každej návštevy.

Vedeli ste, že?
Psychológovia odporúčajú minimálne jedno spoločné stolovanie denne. Spoločné jedenie, kedy členovia domácnosti sedia spolu oproti sebe za stolom, podnecuje ku komunikácii a prirodzene nabáda k rozhovoru a utužovaniu rodinných vzťahov. Ideálom je okrúhly stôl, pri ktorom má na komunikáciu so všetkými každý rovnocenné miesto.

V obytných miestnostiach to ide prirodzene

Obytné miestnosti sú práve tie, kde okrem textilných doplnkov odporúčame použiť aj závesy a záclony a koberec na podlahu. Či už bude celoplošný, alebo kusový, nezabudnite naň – vo výsledku ho oceníte.

S aranžovaním textilných doplnkov v obývacej izbe je to o čosi jednoduchšie ako v iných miestnostiach. Použiť môžete viacero dekoračných vankúšikov, letmo prehodené deky či kožušiny. Ambientné svetlo krásne doplní textílie, vďaka čomu budete mať pocit útulného a vyladeného priestoru.

Vankúšov by však nemalo byť príliš veľa, aby vás neobmedzovali pri sedení a miestnosť nepôsobila zbytočne zahltene. Pracovať môžete s jednoduchých trikom: Vyberte si jeden vankúš so vzorom či výraznejšou grafikou a k nemu doplňte jednofarebné vankúše vo farbách toho vzorovaného. Pre ozvláštnenie sa môžete hrať s materiálmi – v zime kombinovať kožušiny, strapce či zamat. V lete to môže byť satén, ľan či bavlna..

V spálni či detskej izbe túto úlohu perfektne splnia obliečky, ktoré tvoria veľkú plochu z izby. Nezabudnite ich doplniť zaujímavým plédom či prikrývkou, ktorá nielen ochráni obliečky pred nečistotami a prachom, ale zároveň vytvorí ďalšiu vrstvu textílií, ktorá priestor posunie do útulnejšej roviny.

Či už pôjdete v rovine jednoduchého farebného akcentu, jemne splývajúceho vzoru, alebo nadčasovej bielej klasiky, skúste aspoň jedným vankúšom doplniť ďalší materiál – presnejšie, vrstva materiálu je viac než vítaná.

V detskej izbe môžete práve cez textílie a ich vrstvenie jasne vymedziť vkus či preferencie dieťaťa, obzvlášť ak ich máte v izbe viac. Nebojte sa aj viacerých farebných kombinácií, pastelové odtiene sa dokážu jednoducho dopĺňať a sú vzájomne prirodzene prepojiteľné, takže vám o čosi uľahčia prácu. Opäť sú želané vankúše, prikrývky, plédy a ich vrstvenie.

Zútulňovanie nie je exaktná veda. Môžete ho ladiť pocitovo podľa období, kedy sa v chladnejších mesiacoch pýta viac útulnosti a v tých teplejších, naopak, viac strohosti. Nech máte akýkoľvek interiér, vrstvenia textílií a doplnkov v ňom sa báť nemusíte. Hodí sa pre každý štýl a v každom čase, pričom výsledný efekt závisí len od množstva vrstiev, materiálov a kombinácií.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.