Ako si vytvoriť jesenné hygge v spálni

Krok za krokom k útulnému priestoru

Večery sú tmavšie, rána chladnejšie, príroda farebnejšia. Vo vzduchu ráno vidieť aj cítiť hmlu. Jesenné obdobie prichádza a spolu s ním prirodzene trávime viac času doma, v našom interiéri. Vyhľadávame teplé ambientné osvetlenie, zapaľujeme sviečky a po prechádzke si vychutnávame voňavý horúci čaj. Pocit útulnosti je pre nás prirodzenou súčasťou tohto obdobia. Ako ho docieliť v spálni?

Kombinovanie farieb

Príroda sa v tomto čase pretvára do zemitých farieb, ako žltá, béžová, hnedá, ale aj oranžová a červená. Stálozelené stromy dopĺňajú farebnú paletu o širokú škálu odtieňov zelenej. Hnedú, farbu zeme, je vidieť na čoraz väčších plochách. Práve pomocou tejto palety môžeme jesennú harmóniu a pokoj vnášať aj do našich príbytkov. Zemité tóny sú vďačné v spojení s akýmikoľvek inými farbami aj na ladenie tón v tóne.

Ak máte radi jednoduchosť, stavte na klasiku – biele obliečky – a doplňte ich o hrejivú prikrývku, deku a pohodlné vankúše. Ak vám to príde na jeseň príliš striedme, môžete skúsiť jednoduché osvieženie pomocou dekoračných vankúšov v rozličných farbách či materiáloch. Osviežujúcou farbou na vankúšoch môže byť oranžová, hrdzavá, bordová alebo sýtozelená. Príjemná je aj kombinácia farebnej obliečky s bielou – je nadčasová, vzdušná, no zároveň útulná a hravá.

Počas jesenného obdobia sa nemusíte obávať ani zložitejších spojení vzorov so vzormi. Káro sa snúbi s kvetmi, pásiky s listami rastlín, výraznejšie vzory môžu byť kombinované so sýtymi odtieňmi doplnkov. Spoločným menovateľom bude opäť biela obliečka alebo, naopak, plachta.

Biele krepové obliečky

TIP
Tradičné jesenné farby sú v interiéroch tento rok dopĺňané o odtiene bordovej, ružovej a ich kombinácie s pastelovo modrou farbou. Hrejivé a zároveň hravé tóny vytvoria jedinečnú atmosféru. Nebojte sa s nimi experimentovať a vnášať do priestoru aj kontrastnejšie variácie.

Kľúč k útulnosti?

Vrstvenie. To je tá správna cesta, ako docieliť pocit, že sa chcete ponoriť do tohto mäkkého sveta textílií. Nebojte sa vrstviť, riasiť, prekladať, možno aj nechať deku zdanlivo prehodenú. Využiť môžete aj danosť materiálu – satén sa nám prirodzene pýta zarovnať a natiahnuť, ak ho naaranžujeme s mäkkou objemnou dekou hrejivého materiálu, vznikne nám kontrastné, no o to útulnejšie spojenie. Prípadne naopak, ak flanelové obliečky či vlnenú deku doplníme o saténový vankúš, získa posteľ punc exkluzivity.

Obliečky z hladkej bavlny s kockovaným vzorom

Vankúše nie sú len obyčajným doplnkom, vytvárajú pozvánku pohodlne si na ne sadnúť či ľahnúť. V tomto období sa nemusíte obmedzovať ich počtom – čím viac, tým lepšie. Môžete kombinovať farby, vzory, ale aj materiály, ktoré vytvoria ten správny štýl vrstvenia.

Ďalším synonymom pre pohodlie sú mäkké a hrejivé deky. Od béžovej a hnedej cez oranžovú až po tmavobordovú či zelenú. Deku môžeme farebne zladiť s obliečkami alebo staviť na akcentujúcu farebnosť. V takom prípade si nezabudnite farby overiť na farebnom kruhu.

Základom sú hrejivé materiály

Príjemný, na pocit teplý materiál je tou správnou voľbou na jeseň. Damask, hladká bavlna alebo už na dotyk hrejivý flanel sú ideálnou voľbou pre jesenné i zimné ročné obdobie. Materiál na obliečkach môžete naaranžovať spoločne s vlnenou dekou alebo hladkou elegantnou dekoračnou prikrývkou.

Vedľa postele nezabudnite v tomto období na malý koberček, pre príjemnejší pocit bosých nôh a zamedzenie pocitu chladu. Či už to bude mäkká sezónna predložka, alebo hrubý plyšový koberec, voľte materiál, ktorý príjemne zahreje vaše nohy pri každom schádzaní z postele.

Ak v posteli radi čítate, vyberajte aj na vankúše príjemné a hrejivé materiály pre pohodlnejšie opretie. V prípade, že slúžia skôr na dekorovanie, nebojte sa siahnuť aj po kontrastujúcich materiáloch, ako je satén či lyocell, ktoré nie sú až tak príznačné pre chladnejšie obdobie.

Ako ladiť jesenné dekorovanie so zvyškom interiéru?

Aj keď sa dnes dekorovaniu a štýlom medze nekladú, sú tu určité pravidlá pre jednoduchšie kombinovanie teplých jesenných odtieňov. Zlaté a mosadzné doplnky skvelo ladia s odtieňmi hnedej, béžovej, bielej, ale aj čiernej, pričom sú ľahko kombinovateľné i so všetkými odtieňmi drevených dekorov. Čierny kov výborne vynikne pri sivej či bordovej a tmavom dreve. Naopak, na pohľad studené chrómové či nerezové akcenty dokáže zútulniť čierna, sivá a odtiene zelenej. So sýtym dubovým dekorom vytvoria skutočne hrejivý interiér. Stačí si už len zvoliť podľa toho, čo prevláda u vás doma.

Zaujímavosť na záver:
Podľa povery majú na jeseň padajúce listy svoje čaro. Každý list, ktorý chytíte, kým padá zo stromu na zem, vám prinesie šťastie – síce nie v ten mesiac, ale až v ďalšom roku. Poďte si teda jeseň vychutnať plnými dúškami ako vonku, tak i vo vašich príbytkoch.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.