Ako si zlepšiť spánok pomocou liečivých byliniek

Zrelaxujte telo i myseľ

Problémy so spánkom ohrozujú zdravie alebo kvalitu života až 45 % svetovej populácie. Čísla sú alarmujúce a samotná nespavosť si vyslúžila priezvisko „epidémia dneška“. Ako si teda poradiť s problémami pri zaspávaní, skorým prebúdzaním alebo ľahkým spaním? Stačí si vytvoriť správne návyky a podporiť ich možno aj vhodnými bylinkami.

Odborníci sa domnievajú, že nedostatočný spánok vyvoláva alebo zhoršuje mnohé ďalšie vážne zdravotné problémy, a preto by mal byť optimálny spánok našou najvyššou prioritou. Ak ste jedným z mnohých, ktorí nespia dostatočne alebo majú problémy so spánkom, možno vás zaujíma, či vám môžu pomôcť napríklad prírodné pomôcky na spanie. My sme sa na túto otázku pozreli za vás.

Niektoré bylinky uvoľňujú nervy, zatiaľ čo iné pomáhajú znižovať hladinu stresu. Najbežnejším spôsobom liečby nespavosti je vyrovnanie hladín serotonínu. Správny výber byliniek vám môže pomôcť lepšie riadiť jeho hladinu. Prírodné bylinky s vysokým obsahom tryptofánu zlepšujú jeho produkciu. Keď sú vaše hladiny serotonínu vyrovnané, môžete si užiť kvalitný spánok. Okrem toho existujú aj iné bylinky, ktoré znižujú tep a uvoľňujú svaly. Medzi najosvedčenejšie a najpožívanejšie patria nasledovné:

Valeriána lekárska

Má sedatívne účinky, a preto jej mierny uspávací účinok uvoľní telo a odbúra stres. Valeriána je bylina pôvodom z Ázie a Európy, ale možno ju nájsť aj v Severnej Amerike. Koreň rastliny sa používa na rôzne účely a má výraznú vôňu, ktorá je mnohým ľuďom nepríjemná. Jej použitie siaha až do starovekého Grécka a Ríma. Na počiatku ňou ľudia liečili migrénu, únavu, žalúdočné kŕče a nespavosť.

V súčasnosti sa užívanie produktov z valeriány odporúča predovšetkým na pomoc pri riešení nespavosti, úzkosti, predmenštruačného syndrómu (PMS), menopauzy, depresie a bolesti hlavy. Mnohé štúdie zistili, že pri krátkodobom užívaní je bezpečným prírodným pomocníkom pre lepší spánok. Vo všeobecnosti sa predpokladá, že užívanie doplnkov z koreňa valeriány má menej vedľajších účinkov ako užívanie sedatív alebo hypnotických liekov na spánok.

Medovka lekárska

Upokojuje nervovú a tráviacu sústavu a je vhodná pre dospelých aj deti. Bylinka obsahuje viac ako 100 chemických látok, medzi inými aj vitamíny C a B, flavonoidy, fenolové kyseliny, kyselinu rozmarínovú a aj esenciálne oleje ako citronellal a citral, vďaka ktorým má svoju špecifickú citrónovú vôňu. Medovka pomáha pri menštruačných bolestiach, nadúvaní, búšení srdca a vysokom krvnom tlaku. Čaj z nej môže byť nápomocný aj pri psychických ťažkostiach. Upokojuje, zmierňuje časté zmeny nálad a pomáha zaspať, preto sa odporúča vypiť šálku medovkového čaju hodinu pred spaním.

Je nenáročná na pestovanie a využiť ju môžete na viacero spôsobov. Z vňate rastliny si môžete dopriať aj voňavý a upokojujúci kúpeľ. Je prospešná nielen pre študentov pri učení, ale taktiež predstavuje nádej pre pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou. Môže však zároveň spôsobiť zníženie pozornosti, preto sa po jej užití neodporúča viesť motorové vozidlá alebo obsluhovať stroje.

Vedeli ste, že?
Esenciálny olej získaný z kvetov medovky patrí k najdrahším na svete, pretože rastlina ho obsahuje veľmi málo. Na získanie 0,5 kg sú potrebné až tri tony lístkov.

Prírodný 100 % esenciálny olej z medovky slúži aj na liečbu herpetického vírusu a na upokojenie organizmu.

Mäta pieporná

Mentol pôsobí tlmivo na zakončenia senzitívnych nervov a vyvoláva pocit chladu. Mäta vďaka nemu príjemne chladí a zároveň napomáha tráveniu, pri bolestiach hlavy, migréne či žalúdočnej nervozite. Zabraňuje zápalovým procesom a zastavuje preháňanie. Vďaka svojim antibakteriálnym účinkom sa aplikuje pri zápaloch ústnej dutiny, bolestiach zubov, reume, zápaloch kože, ako aj na inhalácie pri chorobách horných dýchacích ciest.

TIP
Skúste si pred spaním pripraviť šálku mätového čaju – mäta sa totiž využíva aj ako prírodný prostriedok na uvoľnenie svalov a nahromadeného napätia v tele. Dokáže tak človeka pripraviť na spánok. Často sa využíva aj ako prísada do bylinkových kúpeľov a inhalácií.

Rumanček kamilkový

Je tradičná a veľmi obľúbená bylinka so širokospektrálnym využitím. Už starí Egypťania ho považovali za dar od boha Slnka. Bol pre nich posvätný, pretože zmierňuje horúčky a úpaly. Rumanček obsahuje silice, bisabolol, farnezén, matricín a polyacetylénové zlúčeniny. Tieto látky pôsobia protizápalovo, uvoľňujú kŕče a zvyšujú potenie. Práve preto pomáha pri ochoreniach tráviaceho ústrojenstva, nechutenstve, kolikách žalúdka a čriev. Pôsobí ako antioxidant a podporuje zdravý stav pokožky.

Má taktiež relaxačné a upokojujúce účinky, prispieva k dobrej nálade a celkovej duševnej pohode, a tak aj k lepšiemu spánku. Prospieva prirodzenej imunite, podieľa sa na zdravom fungovaní dýchacieho systému – kvapky môžete užívať aj na inhaláciu. Je ideálnym spoločníkom na cesty v prípade žalúdočných či črevných problémov.

Šafran siaty

Poznali ho už starovekí Gréci a Rimania a rozšírený bol hlavne v Oriente. Používali ho ako dochucovadlo pokrmov, farbivo na oblečenie, prímes do parfumov, ale aj ako liečivú bylinu. Okrem špecifickej chuti, arómy a farebnosti ponúka aj niekoľko zdravotných benefitov. Ide o veľmi účinnú bylinku s bohatým obsahom vitamínu B – riboflavínu. Potlačuje nervozitu a podráždenosť a dokáže tiež odstrániť nespavosť. Pozitívne vplýva na stabilitu duševného zdravia a nálady, navodzuje relaxáciu a znižuje pocit únavy. Jednoducho dobíja telo aj myseľ energiou. Dokonca má aj afrodiziakálne účinky a je vynikajúcim antioxidantom.

Pokiaľ máte doma toto najdrahšie korenie sveta, môžete ho vyskúšať nielen na dochutenie napríklad rizota, ale aj na zlepšenie spánku. Stačí, ak si pripravíte čaj zo šafranu v kombinácii s už vyššie spomínanou medovkou.

TIP
Liečivá sila ukrývajúca sa v týchto nenápadných bylinkách sa osvedčila aj v aromaterapii. Zopár kvapiek 100 % silice v správnom dávkovaní môže byť prospešných v liečbe mnohých zdravotných problémov. Pridanie niekoľkých kvapiek esenciálneho oleja do kúpeľa pomáha okamžite uvoľniť vaše telo a zrelaxovať. Uvedené bylinky pre lepší spánok môžete použiť aj ako prísadu do voňavých vankúšikov. Pri domácej výrobe si môžete sami zvoliť zmes a množstvo byliniek, ktoré vám budú vyhovovať.

Levanduľa lekárska

Pochádza zo západného Stredomoria. Je to obľúbená bylinka pre svoju dlhotrvajúcu vôňu i po usušení a taktiež pre svoje liečivé účinky a schopnosť odpudzovať hmyz. Už od dávnych dôb bola užívaná na podporu trávenia, na spanie aj upokojenie pri úzkostiach a depresiách. Pre svoju schopnosť zlepšiť náladu bola považovaná za antidepresívum. Už Julius Caesar oceňoval uvoľňujúce vlastnosti oleja vyrábaného z kvetov levandule na upokojenie nervov. Hojne sa využíva v aromaterapii alebo na prípravu sirupov a olejov. Organizmus výrazne upokojuje taktiež levanduľový relaxačný kúpeľ. Olej je známy svojou príťažlivou vôňou, a preto je bežnou súčasťou parfumov, kúpeľových a telových produktov.

Vedeli ste, že?
Americká akadémia spánkovej medicíny (AASM) neodporúča používať prírodné pomôcky na spanie vrátane koreňa valeriány lekárskej a melatonínu pri liečbe chronickej nespavosti, a to kvôli nedostatku dôkazov o ich účinnosti a bezpečnosti. Chronická nespavosť je porucha spánku, pri ktorej má človek problém zaspať alebo spať aspoň tri noci v týždni po dobu najmenej troch mesiacov. V tomto období pacienti pociťujú aj dennú únavu alebo ťažkosti so sústredením.

Nazrite s nami do tajov spánku
Prečítajte si zaujímavosti a osvojte praktické rady pre zdravý a plnohodnotný oddych.

Pamätajte na to, že bylinky by sa mali užívať s rozvahou. Zvýšením koncentrácie – napríklad prípravou silnejšieho čaju –, nezvýšite účinok. Nezabúdajte ani na to, že bylinka nie je všeliek. V prípade akýchkoľvek pochybností sa poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.