Dobrú noc a krásne sny!

Výber podcastov, audiokníh a zvukov pre lepší spánok

Ak sa s problémom zaspať či budením počas noci boríte čoraz častejšie a osvedčené spôsoby na zmenu nepomáhajú, možno vám krásne sny privodí obyčajné počúvanie. Inšpirujte sa našimi tipmi a stlačte tlačidlo „play“ pre navodenie príjemného odpočinku.

Návrat do detských čias

Tiež ste ako deti počúvali rozprávky, či už z úst rodičov, starých rodičov, alebo z prehrávača? A tiež ste mnohokrát zaspali bez toho, aby ste vydržali do konca príbehu? Pravdepodobne to bolo tým, že príjemný hlas rozprávača vás upokojil a pomaly preniesol do ríše snov. Aj keď táto oblasť vedecky nie je dostatočne prebádaná, niektoré teórie tvrdia, že správny tón a rytmus hlasu zasahuje do vrodenej rytmiky mozgu, vďaka čomu sa nám ľahšie zaspáva. Iní zas hovoria, že rozprávanie odvádza našu pozornosť od vlastných rozlietaných myšlienok.

Nech už je to akokoľvek, vďaka určitým zvukom sa rýchlejšie a jednoduchšie dostaneme do prvých fáz spánku a ich dlhodobé počúvanie môže viesť k celkovému zlepšeniu spánkového cyklu. O aké zvuky ide a čo sa odporúča počúvať, keď si ľahnete do postele?

Nazrite s nami do tajov spánku
Prečítajte si viac o fázach spánkových cyklov.

Spánok vďaka delta vlnám

Počuli ste už o binaurálnych rytmoch? Ide o nahrávky, pri ktorých každý reproduktor či slúchadlo hrá tón s inou frekvenciou. Následne dochádza k ilúzii tretieho tónu, ktorého frekvencia sa rovná ich rozdielu. Práve tretí vzniknutý tón je binaurálnym rytmom, ktorý na základe hodnoty frekvencie dokáže vyvolať napríklad stav koncentrácie, relaxácie či hlbokého spánku.

Kvalitu spánku určujú aj špecifické mozgové vlny s frekvenciou medzi 1 a 9 Hz. Tieto frekvencie sa počas spánku striedajú, a to podľa jednotlivých fáz spánkového cyklu. Pri zaspávaní sú prítomné alfa frekvencie (8,01 – 14 Hz), v tretej a štvrtej fáze spánku ide o frekvencie delta (0,10 – 4 Hz). Práve delta vlny preto slúžia na zlepšenie kvality spánku a navodenie zaspávania.

Vedeli ste, že…?
Je dokázané, že frekvenciu binaurálnych rytmov vnímame aj pod limitom toho, čo sme schopní počuť. Ak sa teda rozhodnete pre tento typ zvukového sprievodu pred spaním, stačí vám skutočne minimálna hlasitosť.

Dnešná doba podcastová

S podcastmi sa v posledných rokoch akoby vrece roztrhlo. Tých, ktoré sú venované lepšiemu spánku, na Slovensku zatiaľ veľa nemáme, avšak pre všetkých, ktorí nemajú problém s angličtinou, je možností viac.

Hypnóza s Martinom Lajpríkom

Podcast obsahuje hypnotické nahrávky, zvuky a príbehy vhodné pre tých, ktorí chcú pracovať na svojom osobnostnom raste. K tomu neodmysliteľne patrí aj zdravý spánok, preto sú niektoré časti venované práve tejto oblasti. Autor má pri pár epizódach uvedené inštrukcie, ako s nahrávkou pracovať. Nezabudnite si ich pred samotným počúvaním pozrieť.

Meditovať s Júliou

Meditácie sú ďalším zaujímavým spôsobom, ktorým si môžete dopomôcť k lepšiemu spánku. Pokiaľ s nimi nemáte skúsenosti, vyhľadajte vedené meditácie určené na konkrétne zámery, spánok nevynímajúc. Ak potrebujete slovenského „sprievodcu“, meditovať môžete napríklad s Júliou.

Get Sleepy

Podcast venovaný vyslovene spánku ponúka množstvo meditácií či krátkych príbehov v angličtine, ktoré kombinujú pokojný hlas rozprávača, jemnú hudbu a ASMR zvuky. Na jeho tvorbe sa podieľajú odborníci, ktorí jednotlivé epizódy vytvorili tak, aby upokojili vašu myseľ a zrelaxovali telo.

Vedeli ste, že?
ASMR je autonómna zmyslovo-meridiánová reakcia, ktorá po počutí určitých zvukov, akými sú napríklad šepkanie, klepkanie či škrabanie, krčenie hliníkovej fólie, listovanie v knihe, ale aj sŕkanie či mľaskanie, vyvoláva v niektorých ľuďoch príjemný a pokojný pocit. ASMR sa u väčšiny ľudí prejavuje jemným brnením, ktoré začína na pokožke hlavy, na zadnej strane krku a postupne pokračuje po chrbtici a končatinách.

Sleep With Me

Obľúbený podcast na zaspávanie je dielom knihovníka Drewa Ackermana, ktorý sám trpel nespavosťou. V epizódach rozpráva nezaujímavé a zdĺhavé príbehy, ktoré sú navrhnuté tak, aby ste zabudli na svoje problémy a unudili ste sa k spánku. Pointu v príbehoch nehľadajte, len sa započúvajte do príjemného hlasu rozprávača.

Biely šum

Ide o nerušivý monotónny zvuk, ktorý prehluší všetky ostatné. Podstatou je, že myseľ sa sústredí na jeden konštantný zvuk a zvyšné už nevníma, čo je nápomocné napríklad vtedy, ak bývate na hlučnom sídlisku, kde vás môžu počas zaspávania rušiť autá či prihlasní susedia.

Literatúra pre naše uši

O výhodách čítania pred spaním sme už písali. Podobný vplyv na spánok majú aj stále obľúbenejšie audioknihy. Podľa štúdie z roku 2016 počúvanie príbehov aktivuje viaceré časti mozgu vrátane oblastí zodpovedných za zmyslové spracovanie, emócie a pamäť. Keď sa to deje pred spaním, mozog začne pracovať na triedení informácií získaných počas dňa.

TIP
Nech sa už vaším sprievodom stane relaxačná hudba na spanie, meditácia, obľúbená audiokniha alebo delta vlnenie, nezabúdajte, že základom pre dobrý spánok sú stále kvalitné posteľoviny. Položte si hlavu na vankúš, ktorý vám vyhovuje, vložte si do uší bezdrôtové slúchadlá a pri spúšťaní zvukového sprievodu si nastavte čas vypnutia.

Či už si vyberiete príbehy na dobrú noc pre dospelých, alebo pre deti, náučný či motivačný titul, veríme, že to svoj účel splní. A ak vám napadajú ďalšie formy zvukového sprievodu, ktoré zlepšujú spánok, budeme radi, keď sa s nami o ne podelíte a dáte tak nádej na pekné sny aj ďalším.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.