Rutiny do každej rodiny: Vytvorte si svoju spánkovú

Večerné rituály pre všetkých

„Vycikať, umyť zuby a spať.“ Pre jednoduché zaspávanie a kvalitný spánok asi rozkazy obsiahnuté v tejto vete z detských čias nebudú stačiť. Ak si myslíte, že by aj vám pomohla večerná či dokonca ranná rutina alebo rituál, no neviete sa rozhodnúť, čomu venovať čas, prezrite si náš zoznam, v ktorom nájdete praktické rady, inšpirácie do spálne aj tipy na relax tela i duše.

Možno nad tým mávnete rukou, no predpokladom pre dobrý spánok je, že sa nám spálňa páči a cítime sa v nej dobre. Mali by sme k nej pristupovať ako známa módna návrhárka Vera Wang, ktorá svoju spálňu označuje za svätyňu. A k tej sa predsa treba správať s najväčšou úctou.

Čistota – pol života

Spánkom síce strávime len tretinu života, no poriadok naň má výrazný vplyv. Minimálne pred spaním by sme mali spálňu upratať. Veľa prachu môže alergikom a astmatikom zhoršiť kvalitu spánku, nahromadené nepotrebné veci v nás zas môžu vyvolávať pocit nedokončenej úlohy, stres, môžu zhoršiť duševné ochorenia či prispieť k únave po zobudení.

Čistý a najmä čerstvý by mal byť v spálni aj vzduch. Odborníci odporúčajú vetrať aspoň trikrát denne po 15 minút, v zime je vhodnejšie intenzívne, no kratšie vetranie. Ak radi spávate pri otvorenom okne, vedzte, že to nie je ideálne, keď máte pri dome rušnú cestu. Pri zvýšených množstvách smogu vetrajte radšej pred odchodom z domu. Škodlivé častice sa tak do vášho príchodu stihnú usadiť, vďaka čomu nepodráždia vaše dýchacie cesty.

Pri vzduchu však ešte chvíľu ostaneme. O čosi príjemnejšie sa totiž dýcha vzduch zvlhčený difuzérom alebo prevoňaný aromalampou či interiérovým parfumom – ideálne sú vône, ktoré pomáhajú uvoľniť sa. Okrem čistoty vzduchu má na spánok vplyv aj jeho teplota, ktorá by sa mala pohybovať okolo 18 °C. Naše telesné funkcie vtedy pracujú lepšie.

Vedeli ste, že?
Zvlhčený vzduch pomáha čistiť prinosové dutiny, čo môže viesť k zmierneniu chrápania. Vlhkosť by nemala byť nižšia ako 45 %, no ani príliš vysoká. Pokiaľ je príliš nízka alebo, naopak, príliš vysoká, má negatívne dopady na naše zdravie. Navyše, nadmerná vlhkosť spôsobuje vznik plesní, ktoré sú pre naše zdravie obzvlášť nebezpečné. Môžu zapríčiniť zvýšenú náchylnosť na rôzne ochorenia, ale aj viaceré zdravotné komplikácie, akými sú sťažené dýchanie, dráždivý kašeľ, upchatý nos, bolesti hlavy a mnohé iné. Ak sa dlhodobo vystavujete takémuto prostrediu, môže to viesť až k vzniku alergií alebo astmy. Vlhkosť v miestnosti pomôže vyvážiť pravidelné vetranie a zvlhčovač vzduchu. Pre tých, ktorí dlhodobo trpia zdravotnými komplikáciami, môže byť vhodným riešením zadováženie čističky vzduchu, ktorá dokáže zachytiť nežiaduce nečistoty, ako prach, peľ, roztoče, plesne, baktérie i vírusy.

Stlmte rušivé elementy

Svetlo a hluk z ulice, modré svetlo z elektroniky, ale aj vlastné myšlienky dokážu spánok poriadne oddialiť a skomplikovať. Aj zatemnenie však má mnoho podôb. U niekoho vyvoláva úplná tma pocity strachu a úzkosti, niekto je najradšej, keď má zatiahnuté rolety či zatemňovacie závesy a na očiach masku. Na vyšší level to posunul napríklad raper Eminem, ktorý si vraj na okná lepí alobal.

O nevyhnutnosti odstránenia elektrických zariadení zo spálne už asi ani netreba hovoriť. Najmä modré svetlo, ktoré vyžarujú, zabraňuje tvorbe melatonínu – hormónu potrebného pre spánok. Čo si však mnohí neuvedomujú, je, že jeho tvorbu môže ovplyvniť aj svetlo z digitálneho budíka. Ak jeden vlastníte, nezabudnite ho otočiť obrazovkou k stene.

Hluk z ulice či od susedov spoľahlivo eliminujú asi len upchávky do uší, no ak vás niečo permanentne vyrušuje, stojí to za to. Podľa jednej štúdie sa po utlmení hluku a svetla zlepšil spánok až polovici zapojených žien. Utíšiť hlas vlastných myšlienok však môže byť o čosi náročnejšie. Aj preto sa tak zdôrazňuje význam mentálnej hygieny. Funguje u vás meditácia, čítanie knihy, počúvanie hudby či podcastov, čajový rituál, horúci kúpeľ alebo masáž tváre guashou? Zvoľte rutinu, ktorá bude dokonale vyhovovať vašim individuálnym potrebám.

Príprava na spánok začína ráno

Odmalička učíme deti, že si po zobudení treba ustlať posteľ. Samozrejme, má to veľa pozitív, napríklad si tak pestujeme sebadisciplínu a zvyk, dodá nám to tiež príjemný pocit, že sme už niečo vykonali. Vedeli ste však, že odborníci odporúčajú v miestnosti najprv vyvetrať a natriasť posteľoviny? Pre roztoče je totiž vlhké prostredie, ktoré po prebudení v posteli ostane, ideálne. Keď im ale pred ustlaním doprajete čerstvý vzduch a slnko, ničíte ich.

Keď už nadíde čas upravenia posteľovín, nezabudnite na ne položiť prikrývku. Okrem toho, že vašej spálni dodá luxusný nádych, ochráni obliečky pred vonkajšími vplyvmi. Aj vďaka tomu budú večer opäť pripravené ponúknuť vám tú najväčšiu čistotu a pohodlie. A kruh sa tak pekne uzatvorí, však?

TIP
Patríte k ľuďom, ktorí si len málokedy ustelú posteľ, pretože sa vyhovárajú na nedostatok času? Presvedčte sa, že túto činnosť zvládnete aj za 15 sekúnd.

A aké rutiny fungujú na vás, milí čitatelia? Podeľte sa s nami o tipy a praktické rady, ktoré môžu byť nápomocné v príprave na nočný odpočinok.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.