Hosťovská izba – ako zariadiť spálňu pre návštevu?

Výbava s ohľadom na pohodlie a funkčnosť

Ak patríte k ľuďom, ktorí milujú návštevy, potom svojich hostí určite radi necháte u seba prenocovať. Kde však budú spať? Či už zvolíte samostatnú hosťovskú izbu, alebo improvizované lôžko, myslieť musíte aj na ďalšie veci, ako sú napríklad obliečky a uteráky. Pripravili sme pre vás prehľad tipov na zariadenie spálne pre hostí.

Nie je nevyhnutné mať v dome samostatnú hosťovskú izbu. Popravde, ak sa často nevyužíva, stáva sa len priestorom navyše. Praktické je zriadiť si jednu multifunkčnú miestnosť – napríklad pracovňu alebo herňu, ktorá sa ľahko premení na izbu pre vašich nocľažníkov. Počas bežných dní ju môžete využívať ako spoločenskú miestnosť či home office, v čase návštevy ako spálňu pre hostí.

TIP
Niektorí z nás sú takí veľkorysí, že hostí nechajú prespať vo vlastnej spálni. Ani toto riešenie však nie je úplne ideálne, keďže väčšina ľudí v nej má aj šatník s oblečením či kozmetický kútik. Dočasne si teda svoje najdôležitejšie veci musíte preniesť inam. Ak niečo zabudnete, vstupujete hosťom do ich intímnej „zóny“ a narúšate tak ich súkromie. Je to nekomfortné pre obidve strany.

Začnite samotným lôžkom

Najlepšou voľbou je klasická manželská posteľ. To však neznamená, že musí ísť o luxusnú kontinentálnu. Niekedy postačí aj užšia 160 cm verzia – človek sa totiž dobre vyspí na lôžku so šírkou 80 cm. Ak máte naozaj málo miesta, hľadajte posteľ širokú 140 cm, kde počas noci zrelaxuje jeden človek, v prípade potreby aj dvaja. Dôležité je myslieť na to, že hostia môžu mať rozličnú výšku. Pohodlné by malo byť minimálne o 20 cm dlhšie lôžko ako telesná výška používateľa. Keďže posteľ pre hostí musí byť univerzálna, voľte radšej dlhšie modely.

TIP
Kvôli úspore miesta môžete vytvoriť tzv. „nook bed“, čiže posteľ v rohu miestnosti. Ak ide o hosťovské lôžko na príležitostné prespanie, nikomu nebude prekážať prístup k dvojposteli iba z jednej strany.

Ešte lepšie vám poslúži rozkladacia pohovka – takéto riešenie šetrí priestor a za bežných okolností umožní využívať „lôžko“ ako sedačku. Pozor však na to, aby bola rozkladacia alternatíva dostatočne pohodlná, a to aj pri viacnásobnom používaní. Určite nechcete, aby sa vaši hostia budili s bolesťami chrbta či hlavy. A keďže každý z nás uprednostňuje iný typ matraca, zvoľte radšej univerzálne modely so stredne tvrdým matracom z prispôsobivého materiálu, akým je napríklad pamäťová pena.

Kvalitné materiály pre dobrý spánok

Hosťom vždy doprajte čistú, ideálne čerstvo vypratú posteľnú bielizeň. V prípade nečakanej návštevy by ste mali mať takéto obliečky vždy k dispozícii, najlepšie z čistej bavlny alebo kombinovaného materiálu, ktorý vyhovie aj alergikom. To isté platí o paplónoch a vankúšoch pre hostí – majte v zálohe minimálne dva vankúše a dva paplóny v univerzálnych veľkostiach, čiže 90 × 70 cm a 200 × 140 cm. Kľúčové je používať aj chrániče matracov – každý človek sa totiž potí inak, takto predídete presakovaniu vlhkosti do matraca, ale aj jeho zašpineniu pri drobných nehodách (napríklad pri návšteve s deťmi).

Lôžkoviny pre hostí skladujte na suchom a dobre vetranom mieste, prípadne vo vzduchotesnom obale, aby zbytočne neabsorbovali vlhkosť, prach a špinu. Nezabudnite obliečky po každom použití vyprať – hoci aj vtedy, ak u vás hostia strávili iba jednu noc. Dajte im tiež k dispozícii deky či iné prikrývky, aby si v prípade potreby mohli dopriať viac tepla.

TIP
Hosťom môžete vyčleniť stredne hrubý paplón vhodný pre každé ročné obdobie, ako napríklad paplón Basic. Ak vám príde návšteva počas letných horúčav, stačí obliečky navliecť na tenké prikrývky alebo deky.

Doprajte návšteve vlastný úložný priestor

Rovnako nie je nevyhnutné, aby ste hosťom vyčleňovali celú skriňu. Malý priestor na uloženie vecí, prípadne vešiaky určite privítajú. Skladovať oblečenie a kozmetiku v kufroch je totiž dosť nepohodlné. Niekedy postačí aj pár políc alebo vešiak s tyčou na zavesenie oblečenia, čo je riešenie, ktoré vašu peňaženku nezaťaží. Takisto nezabudnite aspoň na malý úložný priestor priamo pri posteli, kam si hostia môžu položiť trebárs mobil, hodinky, rozčítanú knihu alebo pohár s vodou.

Vedeli ste, že?
Záhlavie predĺžené do strán či vysoké čelo postele pôsobia vždy väčšie a luxusnejšie. Ak teda máte veľmi malú hosťovskú izbu a chcete ju opticky „nafúknuť“, použite spomenuté triky.

Vyzbrojte hostí do kúpeľne

Vlastné hygienické potreby sú v dnešnej dobe samozrejmosťou. Každému hosťovi vždy nachystajte aspoň jeden uterák a jednu väčšiu osušku. Skúste sa inšpirovať hotelovým prostredím a položte hosťom tieto potreby úhľadne priamo na posteľ. Takto im dáte najavo, že môžu kedykoľvek využiť kúpeľňu – bez toho, aby sa vás museli vypytovať, kde nájdu uteráky alebo iné hygienické potreby.

Ak chcete návšteve zabezpečiť naozaj komfortný „pobyt“, môžete uteráky doplniť aj obrúskami na tvár, odličovacími tampónmi, novými zubnými kefkami alebo kozmetickými potrebami, ako sú dezodoranty či nočné masky na tvár. Prípadne majte pre hosťa vždy odložený aj čistý župan.

Praktické zariadenie spálne pre hostí

Súčasťou hosťovskej izby alebo kútika by mal byť i odpadkový kôš – je totiž nepraktické, ak ho vaši hostia musia hľadať po celom byte alebo dome. Určite ocenia aj samostatné kreslo, napríklad v štýle ušiaka, ktoré je ako stvorené na krátke zdriemnutie či relax pri časopise. V hotelových apartmánoch bežne nájdete aj písacie stoly so stoličkou, kde môžu hostia rozložiť notebook a nerušene vybaviť pracovné e-maily. Niektorí dizajnéri odporúčajú, aby v hosťovskej izbe viselo aj veľké zrkadlo, kde si – najmä ženy – môžu skontrolovať svoj outfit.

Dobrú službu vám urobí aj multifunkčný nábytok, ktorý sa dá využiť rozličným spôsobom – napríklad, konferenčný stolík na kolieskach môže cez deň slúžiť na odloženie kávy alebo čaju, večer zasa ako nočný stolík, ktorý si hostia hravo presunú k posteli. V hosťovskej izbe nezabudnite ani na tienenie vo forme žalúzií, roliet alebo zaťahovacích závesov. Niektorí ľudia totiž radšej zaspávajú v absolútnej tme – vaši návštevníci tak môžu prispôsobiť svetelné podmienky svojim potrebám.

TIP
Hostí si uctíte aj drobnými pozornosťami – do izby im vopred nachystajte fľašu vody s pohármi, rýchlovarnú kanvicu s výberom čajov, dennú tlač, časopisy či malý chutný snack, ako sušienky, bonbóny, oriešky, čerstvé či sušené ovocie. Čerešničkou na torte potom budú vonné tyčinky či sviečka.

Návrh interiéru pre hostí

Nezabudnite na celkovú atmosféru hosťovskej izby. Na záver vám ponúkame niekoľko rád, vďaka ktorým z tejto miestnosti vykúzlite príjemné útočisko:

  • Pri výbere farebného ladenia sa – podobne ako interiéroví dizajnéri hotelových izieb – zamerajte na tlmené tóny v prírodných odtieňoch. Pôsobia elegantne a upokojujúco.
  • Vyhýbajte sa výrazným farbám či psychedelickým vzorom, ktoré môžu myseľ človeka zbytočne rozptyľovať.
  • Obrazy sú skvelým doplnkom, ktorý pozdvihne atmosféru hosťovskej izby. Snažte sa však vyberať diela, ktoré nie sú príliš expresívne. Vhodné sú skôr prírodné motívy, krajinky či motivačné nápisy.
  • Aj pri najväčšej snahe o vytvorenie pohodlia či hygge atmosféry to nepreháňajte s textíliami. Príliš veľa materiálov, v ktorých sa usádza prach, môže spôsobovať problémy astmatikom a alergikom.
  • S kvetinami tiež opatrne, obzvlášť, ak čakáte návštevu v sprievode najmenších.
  • Osvetlenie hosťovskej izby by malo byť nanajvýš funkčné – určite nezabudnite na stolné a nočné lampy. Namiesto studených tónov zvoľte radšej teplé svetlo, ktoré navodzuje atmosféru pohody.

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.