Oblečte spálňu podľa ročného obdobia či sviatku

Textilné doplnky do každého „počasia“

Zmena ročného obdobia a prichádzajúce sviatky v nás často vyvolávajú chuť meniť prostredie v domácnosti a okolo nás. Je to prirodzené a súvisí to s množstvom slnečných lúčov, dĺžkou dní a chuťou dekorovať interiér v duchu príznačnej sviatočnej atmosféry, ktorá väčšinou panuje všade navôkol. Obliečky, vankúše, deky, plédy, ale aj ďalšie textilné doplnky vedia dokonale dotvoriť atmosféru v akejkoľvek miestnosti v domácnosti. Ochotne vám poradíme, ako vďaka nim zútulniť či sviatočne vyzdobiť jednu z kľúčových miestností – spálňu.

Jednoduchým kľúčom môže byť spoločný menovateľ. To znamená, nájsť si zhodné doplnky, ktoré nám môžu spestrovať priestor počas celého roka. Ideálnymi sú vankúše, plédy či obrusy v jednoduchých vzoroch a nadčasových farbách, ako biela, béžová či sivá. A k nim možno dolaďovať tie sezónne. Nie je teda potrebné zásadne „predekorovať“ interiér, postačí drobná zmena, ktorou dosiahnete požadovaný efekt.

V spálni môže byť týmto spoločným doplnkom kvalitná biela posteľná bielizeň. Obliečky v nikdy nestarnúcej bielej budú vždy ladiť so všetkými ostatnými vzormi a stanú sa neodmysliteľnou súčasťou aranžovania vašej spálne. Ak sa k nim navyše doplní jasne tematický vzor, môže vzniknúť príjemný základ pre sezónne dekorovanie, ktoré bude nielen estetické, ale navyše i účelné. Ako na to si povieme v nasledujúcich riadkoch.

Jarné prebúdzanie prírody

Na jar stavte na veselé pastelové odtiene a kvetované alebo listové vzory v jemných, ale zato farbami hrajúcich tónoch. Či už to bude ružová ako pučiace kvety, zelená ako prvé listy na stromoch, alebo žltá ako prvé teplé slnečné lúče. Dovolené sú aj veľké roztopašné vzory, závisí len od veľkosti priestoru a jeho celkového ladenia.

Nemenej dôležité je aj samotné ustlanie postele. Keďže sa príroda prebúdza, je všetko rozmarné a divoké. A také môže byť aj samotné aranžovanie postele. Vyskúšajte cez ňu naukladať viacero plédov a jednu posteľnú prikrývku voľne nariasiť. Aby však predsa len pôsobila ustlane, môžete zvoliť romantický detail, a to podstrčenie obliečky pod matrac alebo do konštrukcie postele.

Poďme sa schladiť

Posledné roky zažívame naozaj teplé letá. V tomto ročnom období mnohí z nás niektoré časti dňa radšej trávia v interiéri ako vonku – alebo naopak, síce vonku, ale pri vode. I keď sa nám leto spája s horúcimi farbami, akými sú žltá či oranžová, podvedome hľadáme vzory a farby, ktoré by nás pocitovo schladili. Efekt schladenia však môžeme docieliť aj vďaka výberu materiálu. Siahnite po krepe či saténe, ktoré vám letné mesiace určite spríjemnia.

Odtiene modrej alebo tyrkysovej evokujúce vodu, more či námornícke vzory môžu byť výbornou voľbou. Zabúdať netreba ani na geometrické alebo drobné prvky, ktoré sa zväčša prepájajú s týmto živlom. Doplniť sa môžu sivou či čiernou farbou. Ak ich skĺbime s jednoduchým až minimalistickým ustlaním postele, získame v interiéri strohejší a aj studenší efekt.

TIP
Ak chcete v domácnosti docieliť pocit väčšieho a vizuálne upratanejšieho priestoru, vyskúšajte uhladené ustlanie, ktoré evokuje chladnejší dojem. Aby však nepôsobil úplne neútulne, môžete siahnuť po vzore obliečok s drobnými prvkami oblých tvarov. Môže ísť o jemné vzory guľôčok, krúžkov alebo malých kvetiniek.

Pohodlne, teplo a útulne

Prišiel čas spomaliť, venovať sa domácim prácam či jednoducho len relaxovať počas tmavých večerov, zapnúť si svetielka, zapáliť sviečku, prehodiť kožušinu a zabaliť sa do teplej mäkkej deky. Dokonalá idylka – presne takto prichádza a vyzerá jeseň. Magické obdobie, ktoré má svoje čaro.

V interiéri to väčšinou znamená zemité odtiene v teplých tónoch. Siahame po hrejivých materiáloch, akými sú flanel, bavlna či pleteniny. A začíname predovšetkým vrstviť. Vrstvenie má efekt hrejivosti, v kombinácii s teplými farbami preto zrejme budete čakať len na chvíľu, kedy budete môcť s dobrou knihou zaliezť do postele. Vzorom sa medze nekladú – listy, stromy, ale aj jednoduché geometrické vzory či tmavé tóny budú výbornou voľbou.

Zimno a čarovne

Keď sa kalendárny rok pomaly chýli ku koncu, panuje všade rozprávková a čarovná atmosféra Vianoc. Bola by škoda nepriniesť si ju aj domov, do spálne. Či už to bude jemnejší vzor v podobe vločiek, alebo výraznejšie obliečky v tradičných farbách, vždy sa výborne doladia bielymi doplnkami evokujúcimi sneh. Z materiálov voľte napríklad flanel či damask, ktoré v zime príjemne zahrejú. Stačí doplniť mäkký pléd, kožušinu a zopár vankúšov a budete si pripadať ako vo vianočnej krajine.

Čo s dekoračnými vankúšmi

Vankúše sú neodmysliteľnou súčasťou aranžovania postele. Správny pomer dokáže vašej posteli dodať ten správny šmrnc a úplne zmeniť alebo zharmonizovať celkový dojem. Záleží na použitej kombinácii materiálov, tvarov, veľkostí i farebnosti. I keď v spálni ozdobné vankúše často plnia len dekoratívnu funkciu, nezabúdajte na ne –v priestore urobia plno parády a dokážu ho zásadným spôsobom pretvoriť, čo je pre sezónne dekorovanie kľúčové.

TIP
Páči sa vám, keď posteľ vyzerá ako z časopisu? Využite pri jej ustielaní dekoračnú prikrývku. Práve ten sa môže stať nadčasovým a spájajúcim prvkom v neutrálnej farbe. Naopak, jemne vykúkajúce obliečky pod ním môžu byť veselé, farebné a v sezónnych vzoroch.

Sezónne dekorovanie je plné farieb a vzorov a je len na nás, či ich do domácnosti vpustíme, alebo si necháme naše obľúbené farby po celý rok. Vniesť si však domov trochu prírody za oknom alebo všadeprítomnej sviatočnej atmosféry stojí určite za to. Vyskúšajte a určite sa s nami podeľte o výsledok – budeme sa tešiť! 🙂

Komentovať môžu iba zaregistrovaní a prihlásení zákazníci. Ak ste u nás už nakupovali a máte vytvorený účet, prosím prihláste sa. V prípade, že u nás účet ešte vytvorený nemáte, môžete sa zaregistrovať.
ODOBERAJTE NOVINKY:
Dostávajte na e-mail informácie o novinkách a zľavách (maximálne 1 x mesačne).
Prečítajte si naše podmienky spracovania osobných údajov.